Theodor Berna, în instanță: Ghiță mi-a cerut 500.000 de euro pentru Realitatea TV dacă nu vreau să am probleme

Theodor Berna, patronul și administratorul firmei de construcții Tehnologica Radion, a declarat vineri la Înalta Curte de Casație și Justiție că în anul 2011 fostul deputat Sebastian Ghiță i-a cerut să sponsorizeze Realitatea TV cu suma de 500.000 de euro, pentru ca firma lui să nu mai fie atacată pe postul de televiziune.

Theodor Berna a fost audiat la instanța supremă, în calitate de parte vătămată, în dosarul în care Sebastian Ghiță este judecat alături de foști șefi din poliție și parchete din Prahova. Berna este cel care l-a denunțat la DNA pe Ghiță.

"În primăvara anului 2011 un prieten mi-a spus că insistă cineva să mă vadă. A insistat să îmi facă legătura cu Ghiță, că ar fi în interesul meu. Nu am cerut detalii. Am acceptat. M-am întâlnit cu Ghiță la sediul firmei mele, în primăvara anului 2011. Am lăsat vorbă la secretară că vine Ghiță. Când a venit, l-a adus la mine în birou. A intrat și mi-a spus că, dacă nu vreau să am probleme cu firma, să închei un contract de sponsorizare de 500.000 de euro cu postul Realitatea TV. În fapt, a fost un contract cu Asesoft (n.r. firmă deținută de Ghiță). Înainte de a încheia contractul de sponsorizare, au mai existat la postul Realitatea TV materiale ce conțineau diverse atacuri la Tehnologica Radion, însă la acel moment nu am luat niciun fel de atitudine. La acel moment, nu m-am gândit că sunt acțiunile lui Ghiță, ci ale unei firme concurente care dorește să mă discrediteze. Abia în 2011, când m-am întâlnit cu Ghiță, acesta mi-a spus că e bine să închei acest contract pentru binele meu și al societății. Discuția pe această temă s-a derulat de o așa manieră, încât Ghiță a dat de înțeles că, dacă nu închei contractul, atacurile o să se intensifice", a spus Theodor Berna.

Acesta le-a spus judecătorilor că a perceput cererea lui Ghiță ca pe o amenințare și a acceptat să plătească cei 500.000 de euro.

"Am perceput avertizarea lui Ghiță ca pe o amenințare puternică adusă firmei mele, pentru că pierderea unor contracte în piața construcțiilor ar fi însemnat mult mai mult decât un contract de sponsorizare. În momentul în care ți se face reclamă negativă pe posturi de televiziune, beneficiarii nu mai vor sa încheie contracte cu tine. Nu i-am spus lui Ghiță că îmi este teamă. Am acceptat să închei contractul. A fost singura dată când m-am văzut cu el sau am purtat vreun fel de discuție. Contractul a fost de 500.000 de euro. L-am încheiat cu firma Asesoft și a fost semnat cu o persoană care nu mai știu cum se numește. Avea o funcție de conducere la Asesoft. Am discutat pe tema prestatorului, în sensul în care nu era trecută SC Realitatea ca persoană beneficiară. Mi-a s-a spus ca așa a zis Ghiță. Fără alte verificări am semnat contractul și am pus persoana respectivă în legătură cu staff-ul tehnic. Pe durata derulării contractului, pe postul Realitatea TV nu au apărut niciun fel de materiale ce vizau firma mea. Când mi-a fost adus contractul la semnat, alăturat a fost depusă un fel de notă de recepție, care atesta că acest contract s-a executat, deși în realitate abia se încheia", a precizat Theodor Berna.

Patronul Tehnologica Radion a explicat că a achitat, în rate, doar 140.000 din suma cerută de Ghiță, oprind plata după ce fostul deputat a plecat de la postul Realitatea TV, însă atacurile împotriva firmei sale au continuat la România TV, noul post înființat de Ghiță.

"Plata am început să o fac din luna mai 2011. Nu pot preciza cuantumul ratelor plătite, dar în total au fost 140.000 de euro, cu ordine de plată. După câteva luni am oprit plata. Am considerat că nu are rost să continui, deoarece Ghiță a plecat de Realitatea TV în vara anului 2011. Am transmis prin compartimentul tehnic celor de la Asesoft că reziliem contractul. Nu știu dacă cei din firma mea au făcut demersuri. Știu că verbal s-a realizat acest lucru. În continuare, Sebastian Ghiță și-a deschis postul România TV. În prima lună de la deschidere, au fost 5-6 atacuri la adresa firmei mele. Le-am perceput ca pe o răzbunare ca urmare a faptului că am întrerupt contractul de sponsorizare. Atacurile au continuat până acum un an. Nu am făcut denunț în anul 2011, deoarece Ghiță era o persoană extrem de influentă. În 2012, a venit Ponta premier. Ghiță era în strânsă prietenie cu el. Am considerat că nu e bine să fac niciun demers", a încheiat declarația Theodor Berna.

În acest dosar, Sebastian Ghiță a fost trimis în judecată pe 28 iunie 2016 pentru două infracțiuni de dare de mită, cumpărare de influență, spălare de bani, șantaj, două infracțiuni de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații și conducerea unui vehicul fără permis.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Cum se stă. Ultimele cifre și calcule din taberele principalelelor partide

2 Pronosticul și dezvăluirile de culise ale fugarului Rizea despre alegerile din București

3 VIDEO Un deputat din Argentina a început să-i sugă sfârcurile soției în timpul sesiunii online a parlamentulu…

4 ULTIMA ORĂ Dorinel Umbrărescu va construi și drumul expres Brăila-Galați, după ce a câștigat contractul de 371…

5 Gâdea și-a dat cu tesla-n coaie! / Cum s-a fâsâit bomba bombelor la Antena 3, demontată chiar de Badea, Ciuvică …