Theresa May consideră că, ținând cont de rezultatul alegerilor, numai conservatorii pot forma guvernul

Theresa May consideră că, ținând cont de rezultatul alegerilor, numai conservatorii pot forma guvernul

Premierul conservator britanic Theresa May a declarat vineri că, deși formațiunea sa a pierdut mandate în legislativ în urma anticipatelor, rămâne totuși partidul cu cele mai multe mandate în Camera Comunelor și singurul în măsură să conducă mai departe executivul și negocierile cu Uniunea Europeană privind Brexitul, relatează agențiile Reuters și EFE.

Confruntată cu opoziția față de Brexit manifestată de laburiști și liberal-democrați, Theresa May a convocat alegerile anticipate în speranța ca partidul ei își va extinde majoritatea, pe care în legislativul acum dizolvat oricum nu putea conta în condițiile în care inclusiv în propria ei tabără conservatoare unii parlamentari nu îi susțineau abordarea fermă față de Brexit.

Însă la scrutinul de joi conservatorii au obținut numai 318 mandate în Camera Comunelor, față de 330 câte au avut anterior, pierzând astfel chiar și majoritatea fragilă avută până acum. Dar conservatorii își pot asigura totuși majoritatea cu ajutorul celor 10 mandate ale Partidului Democratic Unionist (DUP) din Irlanda de Nord, formațiune de asemenea favorabilă Brexitului, nu însă unui 'Brexit dur'.

Prin urmare, Theresa May a primit din partea Reginei Elisabeta a II-a mandatul să formeze un nou guvern. 'Întrucât suntem partidul care a câștigat cele mai multe mandate și cele mai multe voturi, suntem singurul în măsură să formeze guvernul' a punctat ea într-o declarație acordată postului BBC.

'Pe măsură ce reflectez asupra rezultatelor, voi reflecta și asupra a ceea ce trebuie făcut în viitor pentru a duce partidul mai departe (...) Ceea ce cred că este important în negocierile privind Brexitul (...) este să avem certitudinea unui guvern care poate susține un plan în aceste negocieri', a explicat Theresa May, sugerând din nou că nu va face pași înapoi în ceea ce privește ieșirea din UE.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Țiitoarea l-a înșelat pe Dragnea! Încornoratul și-a făcut bagajele și a părăsit casa cumpărată cu banii lui

2 Misterul anului / Cine este bărbatul căruia îi făcea sex oral țiitoarea în filmulețul trucat care l-a enervat pe…

3 Rusia, la granițele României? / Manevra președintelui nu mai pare atât de revoltătoare, nu-i așa?

4 Scandalul falsului sex oral / „Nu este o gogoriță de cancan, este real și s-ar putea să se transforme într-o che…

5 Rusia, la granițele României? / Misterul vizitei intempestive în SUA a șefului SRI