Thierry Breton, PDG al Atos şi ex-ministru al economiei, noua propunere de comisar european a Franţei (Elysée)

Thierry Breton, PDG al Atos şi ex-ministru al economiei, noua propunere de comisar european a Franţei (Elysée)

Preşedintele francez Emmanuel Macron l-a propus pe Thierry Breton, actualul preşedinte-director general al grupului de servicii informatice Atos şi fost ministru ale economiei, pentru postul de comisar european din partea Franţei, a anunţat joi Palatul Elysée, la două săptămâni după respingerea lui Sylvie Goulard de către Parlamentul European, transmite AFP.

'Preşedintele Republicii i-a transmis Ursulei von der Leyen, preşedinta aleasă a Comisiei Europene, propunerea sa de numire a lui Thierry Breton ca membru al Comisiei Europene', a comunicat Palatul Elysée.

Pentru Paris, obiectivul principal, acela al păstrării amplului portofoliu obţinut pentru comisarul francez - politica industrială, piaţa internă, societate digitală, apărare şi spaţiu - a fost atins, preşedinţia de la Elysée precizând că Emmanuel Macron a primit asigurări în acest sens de la Ursula von der Leyen.

'Ceea ce mă interesează este portofoliul! M-am bătut pentru un portofoliu!', a declarat Macron atunci când a aflat cu iritare despre respingerea lui Sylvie Goulard la 10 octombrie.

Potrivit preşedinţiei franceze, viitoarea preşedintă a Comisie a aprobat deja noua propunere a lui Macron. Emmanuel Macron şi Ursula von der Leyen 's-au pus de acord asupra acestui profil după o discuţie anterioară. Dacă propunem acest candidat, o facem pentru că este potrivit', a subliniat preşedinţia de la Elysée.

'Thierry Breton are competenţe solide în domeniile acoperite de acest portofoliu, mai ales industrie şi digital, pentru că a fost ministru al economiei (sub preşedinţia lui Jacques Chirac, n. red.) între 2005 şi 2007, având în responsabilitate industria. A fost de asemenea PDG al unor mari grupuri industriale şi din sectorul de apărare (Thomson, France Télécom, Atos) şi se bucură de o reputaţie de solidă de om de acţiune', a mai indicat preşedinţia franceză.

Breton a fost cel care, numit la şefia societăţii France Télécom puternic îndatorate, a redresat-o, reducând costurile, şi a condus-o spre privatizare.

Pentru a lăsa timp celor trei state membre ale căror propuneri de comisari au fost respinse în comisii ale PE - Franţa, România şi Ungaria - să prezinte noi nume, intrarea în funcţie a noului executiv al UE a fost amânată cu o lună, pentru 1 decembrie, aminteşte AFP. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Uite-o pe „micuță”! / Dianei Șoșoacă încep să-i iasă la iveală rădăcinile de la Secu!

2 VIDEO Bloggerii ruşi au dezasamblat noul Renault Duster şi l-au numit plin de „soluţii ţigăneşti”

3 „Ne vor lua terenuri” / Au luat bani cu împrumut din China! / Disperare în Muntenegru, țara care este pe cale să-ș…

4 O numire care provoacă scârbă / Și se mai miră, jegurile dracului, că-i confundă oamenii cu PSD

5 Așa o fi?