Thompson: Ne bucurăm de succesul DNA. Suntem convinși că legislația anticorupție va crea un mediu propice pentru investiții

Thompson: Ne bucurăm de succesul DNA. Suntem convinși că legislația anticorupție va crea un mediu propice pentru investiții

Dean Thompson, adjunctul șefului misiunii Statelor Unite ale Americii la București, a declarat joi că legislația anticorupție americană, britanică, dar și română vor avea un rol foarte important în obținerea unui mediu propice în România pentru investiții.

El a susținut că sectorul privat este în cea mai bună poziție pentru a ajuta Guvernul și Parlamentul României să lupte împotriva corupției și să creeze un climat cât mai bun, indicând că acestea sunt obiective strategice ale Ambasadei SUA în România.

"Corupția este, din păcate, un fenomen internațional. Este ca un cancer care încet, încet distruge toate resursele țării și poate să transforme țara într-o țintă foarte ușor de atins. În SUA lupta împotriva corupției este una dintre principalele priorități, dar și o prioritate importantă aici la Ambasada SUA. (...) Ne bucurăm ce succes are DNA și cum poate să-i tragă la răspundere pe cei responsabili", a spus Thompson, la conferința "Corporate Compliance".

El a amintit că în SUA există legi care interzic mita, dar și Legea FCPA, adoptată în 1977, care interzice americanilor și funcționarilor publici să mituiască funcționari străini. Thompson a arătat că prin aplicarea acestei legi au fost sancționate peste 400 de companii americane care au fost implicate în campanii electorale.

Oficialul american a indicat că penalitățile în cazul nerespectării Legii FCPA au fost atât de mari încât la nivelul companiilor americane se observă o transparență mai mare în ceea ce privește relațiile internaționale.

"Această lege se poate aplica de ambele părți, însă ce ne dorim este să luptăm împotriva corupției. DNA ne-a dovedit acum că are capacitatea de a ancheta și de a urmări penal pe cei corupți. Noi susținem România în aceste eforturi și dorim ca România să combată corupția și pe viitor. Vom oferi pe cât posibil linii directoare în ceea ce privește formularea legislației anticorupție în România, pentru că legile au un rol foarte important în prevenire. Trebuie să stabilim ce este permis și ce nu este permis, iar ofițerii de conformitate există tocmai pentru a-i ajuta pe angajați să evite problemele, nu să-i controleze sau să-i prindă în flagrant delict. Nu trebuie să considerăm conformitatea ca un lucru care să ne împiedice în ceea ce facem, ci ca un lucru care ne protejează. Este bine să existe o astfel de legislație pentru că îți oferă o linie directoare cu privire la ceea ce trebuie să faci", a spus Dean Thompson.

Potrivit oficialului american, "companiile americane își repetă faptul că România este un loc în care se pot face investiții, însă atunci când într-adevăr legislația va permite acest lucru".

"Suntem convinși că Legea FCPA, precum și legea împotriva corupției din Marea Britanie, dar și legislația împotriva corupției din România vor avea un rol foarte important în obținerea unui mediu propice în România pentru investiții", a afirmat Thompson.

Cornel Călinescu, directorul Oficiului Național de Prevenire a Criminalității și Cooperare pentru Recuperarea Creanțelor provenite din Infracțiuni din cadrul Ministerului Justiției, a arătat că jumătate dintre cei condamnați anul trecut au provenit din companii private, numărul acestora fiind de peste 200 de persoane.

El a spus că DNA are o rată de eșec în instanță mai mică de 10%.

"Politica noastră este aceea de a pedepsi răufăcătorii, deci toleranță zero, și încercăm să majorăm capacitatea României de a identifica bunurile provenite în urma acțiunilor criminale și să recuperăm banii", a adăugat Călinescu.

George Păltineanu, director general la Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, a punctat că pentru investigarea infracțiunilor instituțiile trebuie sesizate. El a precizat că există legislație pentru prevenirea și combaterea spălării banilor, dar aceasta trebuie armonizată cu directivele europene.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale