Timiș: Foștii deținuți politici executați, comemorați în celula nr.2 din Penitenciar

În 'celula morții' din Penitenciarul Timișoara, transformată în muzeu, se va oficia, miercuri, un ceremonial religios în amintirea deținuților politici condamnați la moarte în anii '50 și care și-au trăit aici ultimele clipe viață.

"Ca în fiecare an, se va oficia o slujbă de pomenire în capela penitenciarului, la care participă oficiali locali, urmași ai victimelor, dar și doi-trei supraviețuitori, dacă le va permite starea de sănătate", a declarat miercuri, pentru AGERPRES, Ramona Ilieș, purtător de cuvânt al Penitenciarului Timișoara.

Ceremonialul comemorativ are loc în fiecare an, la data de 9 martie, de Ziua Sfinților 40 de Mucenici.

Inițiativa transformării celulei nr. 2 în celulă-muzeu a avut-o prof. Ileana Silveanu, fost deținut politic, în anul 2003.

Aflându-se în spațiul de detenție, accesul în celulă este restricționat, aici putându-se intra doar cu aprobarea conducerii Penitenciarului, în anumite zile (9 martie, 29 iunie, de Ziua Penitenciarului, pe 16 iulie, la pomenirea deținuților uciși la Pădurea Verde și pe 14 septembrie, de Ziua Crucii), când se oficiază servicii religioase comemorative.

În celula-muzeu au fost amplasate două manechine din sârmă, în zeghe, umplute cu material textil, două tinete și o placă memorială pe care sunt înscrise numele celor 18 condamnați la moarte și executați, dar și numele călăilor.

În celula 2, cea mai spațioasă, erau aduși doar deținuții care urmau să fie executați. Printre cei care și-au petrecut ultima noapte în celula 2 au fost 12 studenți mediciniști arestați în 1952 pentru organizarea și participarea la manifestări ostile la adresa regimului.

În ziua execuției, condamnații erau îmbarcați în dube și transportați la periferia orașului, în Pădurea Verde, unde erau puși cu spatele la plutonul de execuție, legați la ochi. Deși mulți condamnați aveau ca ultimă dorință să-și vadă familia sau preotul, aceste solicitări nu le-au fost îndeplinite niciodată. În schimb, mulți dintre ei, care proveneau din familii credincioase, rosteau sfânta liturghie și se spovedeau unii altora.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Fostul premier Tudose îndeamnă oamenii să voteze cu Iohannis! „Nu e vorba despre un vot cu inima, ci despre un…

2 HOPA! Dăncilă a predat Organizarea întreprinderii socialiste. A picat treapta I, a IIa și admiterea la faculta…

3 Dăncilă, călcată-n picioare de o fostă jurnalistă RTV: „Să-ți fie rușine! I-ai învrăjbit pe români mințind că …

4 BREAKING Ce scrie în raportul Jandarmeriei despre 10 august, păstrat secret până săptămâna trecută

5 ALERTĂ / Noi informații-bombă din dosarul 10 august, desecretizat de Guvern / Document INTEGRAL

recomandări

Te ia DNA: Mihai Mohaci

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Aproape aș locui în casa asta în stil gotic