Timiș: Fostul șef al Poliției Timiș, Sorin Muntean, rămâne în arest preventiv pentru încă 30 de zile

Timiș: Fostul șef al Poliției Timiș, Sorin Muntean, rămâne în arest preventiv pentru încă 30 de zile

Fostul șef al Poliției Timiș, Sorin Petru Muntean, rămâne în arest preventiv pentru încă 30 de zile, după ce Curtea de Apel Timișoara (CAT) a acceptat, luni, în Camera de consiliu, propunerea DNA Timișoara de prelungire a arestului preventiv.

"CAT admite propunerea formulată de DNA Timișoara și dispune prelungirea măsurii arestării preventive a inculpaților M.S.P. (Muntean Sorin Petru, n.r.) și B. I. (Boț Iulian, n.r.) pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 2 aprilie 2016, până la data de 1 mai inclusiv. Respinge cererea formulată de inculpații M.S.P. și B.I. prin apărători, de înlocuire a arestului preventiv cu măsura arestului la domiciliu sau cu măsura controlului judiciar", arată soluția dată de CAT, luni seara.

Magistrații CAT au mai dispus, luni, prelungirea măsurii arestului la domiciliu a inculpatului P. D. (Pavel Dumitru, șeful Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul IPJ Timiș la momentul arestării, n.r.) pe o perioada de 30 de zile, începând cu data de 2 aprilie, până la 1 mai inclusiv.

Soluția poate fi contestată în termen de 48 de ore de la pronunțare.

Procurorii DNA Timișoara îl acuză pe Muntean pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, luare de mită, instigare la dare de mită (două infracțiuni), favorizarea făptuitorului; pe Pavel, pentru constituirea unui grup infracțional organizat, luare de mită, trafic de influență, complicitate la luare de mită, iar pe Boț — pentru constituirea unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală, în formă continuată, dare de mită (patru infracțiuni) și cumpărare de influență (două infracțiuni).

"Din ordonanțele întocmite de procurori a rezultat că, în cursul anilor 2011 — 2013, inculpatul Boț Iulian, împreună cu mai multe persoane de încredere, s-au constituit și au acționat în cadrul unui grup infracțional organizat, având ca scop desfășurarea de activități evazioniste, prin intermediul a două societăți comerciale controlate prin persoane interpuse. Activitatea infracțională a grupului, care a cauzat bugetului de stat un prejudiciu de peste două milioane lei, s-a manifestat pe linia importului de autoturisme din spațiul european și revânzării acestora 'la negru', cu eludarea obligațiilor legale privind plata taxelor și impozitelor datorate către bugetul de stat", potrivit DNA.

Totodată, DNA susține că 'activitățile infracționale ale grupării coordonată de inculpatul Boț Iulian s-au bucurat de sprijinul și protecția inculpaților Muntean Sorin Petru și Pavel Dumitru, în calitate de șef al Inspectoratului de Poliție al Județului Timiș, respectiv șef al Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul IPJ Timiș, care au fost atrași de-a lungul timpului în sfera de influență a grupului și fidelizați prin oferirea periodică a unor avantaje patrimoniale și sume de bani'.

În acest sens, aceștia ar fi racolat în cadrul grupului alți ofițeri de poliție și ar fi coordonat activitățile infracționale de mituire a acestora, în scopul de a-i asigura afaceristului timișorean o soluție favorabilă în dosarul în care era cercetat.

AGERPRES/(AS — autor: Otilia Halunga, editor: Elena Stanciu, editor online: Adrian Dădârlat)


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?