Timiș: O sută de părinți au refuzat vaccinarea antirujeolă în iulie; în septembrie - 13 cazuri confirmate de copii cu această infecție

Timiș: O sută de părinți au refuzat vaccinarea antirujeolă în iulie; în septembrie - 13 cazuri confirmate de copii cu această infecție

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Timiș are în evidențe un număr de 13 cazuri confirmate de rujeolă în luna septembrie, în condițiile în care în iulie o sută de părinți au refuzat vaccinarea antirujeolă a bebelușilor.

''Vaccinul antirujeolă se face până la vârsta de 1 an. Se face o anchetă de acoperire vaccinală la copiii care împlinesc 1 an, iar în luna iulie, de exemplu, din cei 360 de copii nevaccinați, 100 erau cu refuz sub semnătura părinților, restul refuz prin neprezentare, care este tot un refuz, dar fără semnătură. Restul au fost copii cu probleme medicale, care au venit cu certificat medical de la medicul pediatru și s-a amână vaccinarea. În luna septembrie avem raportate 13 cazuri confirmate de rujeolă, dar nu se pune în discuție existența unei epidemii sau închiderea de clase ori de școli din această cauză'', a declarat joi pentru AGERPRES purtătorul de cuvânt al DSP Timiș, Dana Șpac.

Potrivit acesteia, cazul copilului decedat din cauza rujeolei, în județul Timiș, amintit într-o prezentare a Ministerului Sănătății, ar fi avut loc în vară și era un caz cu probleme genetice (malformații) grave.

''Din câte știu, acel copil avea alte probleme de sănătate, genetice, iar pe fondul extrem de tarat a putut contacta foarte ușor orice boală'', a menționat Dana Șpac.

Conf. univ. dr. Emilian-Damian Popovici remarca faptul că fără vaccinări, România devine leagănul unor boli considerate eradicate, una dintre cele mai expansive fiind poliomielita.

''Eu nici nu vreau să fac o prognoză despre ceea ce poate să urmeze, dar pe fondul acesta de scădere permanentă a acoperirii vaccinale pe care o remarcăm de câțiva ani, sigur că este posibil ca boli considerate, cel puțin parțial, uitate, să revină și aici nu mă refer doar la bolile stăpânite medical — începând cu difteria și terminând cu variola — ci este posibil să ne confruntăm și cu alte boli — posibil poliomielita, pentru că România, la ora actuală este pusă în același plan cu țări precum Bosnia-Herțegovina, Ucraina sau Georgia și nu este o condiție onorantă să fii pus la egalitate cu țările menționate din acest punct de vedere'', declara pentru AGERPRES Emilian-Damian Popovici, președintele Conferinței Naționale de Sănătate Publică care a avut loc în 2014 la Timișoara.

AGERPRES/(A, AS — autor: Otilia Halunga; editor: Nona Jalbă, editor online: Andreea Lăzăroiu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

2 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

3 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?

4 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

5 Un articol despre ce se întâmplă în India...