Timmermans: Sistemul juridic român a devenit un model pentru alte state membre. Fiți mândri de asta!

Timmermans: Sistemul juridic român a devenit un model pentru alte state membre. Fiți mândri de asta!

Sistemul juridic românesc a devenit un model pentru alte state membre ale Uniunii Europene, iar acesta este un motiv de mândrie pentru cetățenii României, a declarat prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, joi, la București, la evenimentul intitulat "Dialog cu cetățenii".

Înaltul oficial european, aflat într-o vizită în țara noastră, a vorbit despre provocările prezentului, precum atitudinea Rusiei, migrația și terorismul, dar și despre cele mai recente schimbări în domeniul justiției în România.

El a afirmat că în orice țară există corupție, în diverse nuanțe.

"Lupta împotriva corupției este eternă", a spus el. Mai mult, Timmermans a subliniat că evoluția României în acest domeniu este "incredibilă".

"Dacă aș lua o mașină a timpului și aș merge înapoi 20 de ani... Atunci nu aș fi crezut că veți avea atâtea realizări, dat fiind contextul. (...) Dacă azi justiția română este un exemplu pentru multe țări din comunitate, (...) acest lucru e o reușită incredibilă", a declarat el.

Timmermans a adăugat că, în prezent, România face "ultimii pași" într-un "maraton" al cărui scop final este ca statul de drept să fie un concept "ireversibil".

"Facem ultimii pași într-un maraton. Scopul meu este să încheiem acest maraton, (...) să spunem împreună că acest proces este ireversibil", a subliniat el, adăugând că "singurul garant al acestui proces este poporul român".

Oficialul european a făcut referire la cel mai recent raport MCV referitor la România și a precizat că garanția menținerii standardelor este "în mâinile poporului".

Timmermans a vorbit despre întâlnirile cu oficialii români de la începutul anului, în contextul adoptării și apoi abrogării Ordonanței 13.

"Cred că am fost foarte clar atunci. Premierul a venit la Bruxelles și am discutat. (...) La acel moment a spus 'vrem să ne încadrăm în cerințele MCV' și a spus 'am să desemnez că un ministru al Justiției care e profesionist, nu politician' și asta a făcut. Apoi, ministrul Justiției a venit și am avut o dezbatere intensă", a afirmat prim-vicepreședintele CE.

El a nuanțat că încrederea poporului, "distrusă" de ordonanță, "nu va fi recuperată imediat", dar că direcția pe care o ia Guvernul "va da ocazia îndeplinirii celor 12 recomandări (ale raportului MCV — n.r.)". "Putem să ne exprimăm atunci când Guvernul va formula decizii, (...) avem nevoie și ca Parlamentul să adopte legi în acest sens", a adăugat el.

"Dacă procesul va deraia, voi arăta spre acest lucru în mod brutal. Simt o dedicare puternică, aprobată de populația română, de a se asigura că acest maraton se va încheia în timp record și cu îndeplinirea tuturor recomandărilor", a subliniat Timmermans.

Prim-vicepreședintele CE a adăugat și nevoia de susținere din partea Parlamentului pentru realizarea acestor obiective. "Parlamentul român trebuie să facă ce este corect: să continue lupta anticorupție", a precizat prim-vicepreședintele Comisiei Europene.

"În România simt susținerea poporului. Nu e ceva ce vrea Comisia, e ceva ce vrea poporul", a susținut el.

De asemenea, acesta a lăudat sistemul juridic român. "Sistemul juridic român a devenit un model pentru alte state membre. Fiți mândri de asta! Este o mare realizare", a afirmat el.

Înaltul oficial european a fost rugat să își exprime părerea cu privire la legitimitatea unor politicieni ce au fost condamnați în Justiție. Timmermans, care s-a declarat neutru național și politic în ceea ce privește declarațiile din poziția sa oficială, a spus că aceste lucruri țin strict de legislația țării.

"Justiția și-a urmat cursul, a fost dată o condamnare. Ce se întâmplă după, este inclus în cursul justiției din țară. Punct", a declarat Timmermans.

El a spus că problema care trebuie remarcată este tendința politicienilor de a-și folosi puterea pentru a scăpa de propriile probleme din justiție.

"Partidul care a câștigat alegerile în România le-a câștigat datorită unei platforme de justiție socială și cred că asta este o cauză bună. (...) Ce am eu să îi spun Guvernului este 'începeți să dați ceea ce ați promis, pentru că asta este singura justificare a votului pe care l-ați primit'", a subliniat Timmermans.

Acesta le-a transmis aleșilor: "Dacă sunteți percepuți că folosiți puterea politică pentru a fugi de justiție, atunci sunteți creatorii unei probleme uriașe în societate. Trebuie să evitați să dați impresia că ați primit mandat de la alegători să faceți ceva și faceți altceva".

"Cred că asta a mers îngrozitor în ianuarie și februarie și asta încearcă acest guvern să corecteze. Și cred că orice guvern care încearcă să corecteze asta merită o evaluare dreaptă a ceea ce face. Rezultatul procesului legislativ va fi dovada acțiunilor Guvernului", a precizat Timmermans.

Oficialul CE a adăugat că "justiția trebuie să își continue cursul indiferent de cine este ținta investigațiilor, fie că e membru al Parlamentului, ministru". "Justiția trebuie să își urmeze cursul și în această țară am văzut că sistemul judiciar nu este intimidat de persoane numai pentru că acestea au un mandat politic", a punctat el.

Printre cei care au asistat la discuția de la Muzeul de Artă din Capitală s-a numărat și ministrul Justiției, Tudorel Toader.

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene s-a aflat joi în vizită oficială în România. Acesta s-a întâlnit cu președinții Camerei Deputaților și Senatului, dar și cu premierul Sorin Grindeanu.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante