Tirul nord-coreean: Washingtonul denunță o acțiune "destabilizatoare și provocatoare"

Tirul nord-coreean: Washingtonul denunță o acțiune "destabilizatoare și provocatoare"

Administrația Statelor Unite a condamnat sâmbătă cu cea mai mare forță lansarea de către Coreea de Nord a unei rachete cu rază lungă de acțiune, denunțând o "provocare majoră" ce amenință securitatea Asiei și a Statelor Unite și care va avea "consecințe grave", relatează AFP. 

*Coreea de Nord a lansat o rachetă (Seul)


*Tirul nord-coreean este "absolut intolerabil" (prim-ministru japonez)

*Tirul nord-coreean: Washingtonul denunță o acțiune "destabilizatoare și provocatoare"

Casa Albă a denunțat "o nouă acțiune destabilizatoare și provocatoare și o violare flagrantă a numeroaselor rezoluții ale Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite", potrivit unui comunicat al consilierului pentru securitate națională al președintelui Barack Obama, Susan Rice.

"Programele de arme nucleare și balistice ale Coreii de Nord reprezintă o amenințare serioasă pentru interesele noastre — inclusiv securitatea unora dintre aliații noștri cei mai apropiați — și amenință pacea și securitatea în regiune", a declarat ea.

După testul ei nuclear din 6 ianuarie, "este a doua oară în doar o lună când Coreea de Nord a ales o provocare majoră, amenințând nu numai securitatea în Peninsula Coreea, dar de asemenea a regiunii și a Statelor Unite", a criticat într-un comunicat secretarul de stat John Kerry, care a fost la Beijing la sfârșitul lunii ianuarie pentru a încerca să convingă China să facă mai multe presiuni asupra aliatului ei nord-coreean și să lucreze la un nou arsenal de sancțiuni ONU.

Printre altele, Washingtonul a amenințat din nou Phenianul cu sancțiuni internaționale suplimentare, în timp ce Consiliul de Securitate al ONU urmează să se reunească de urgență duminică.

"Vom continua să lucrăm cu partenerii noștri și membrii Consiliului de Securitate al ONU asupra unor măsuri semnificative pentru a trage la răspundere Coreea de Nord", s-a angajat Kerry.

John Kerry a reafirmat "angajamentul ferm" al Statelor Unite de "apărare a aliaților (lor), în special Coreea de Sud și Japonia", care au tratate militare cu Washingtonul.

Potrivit unui responsabil din Apărarea SUA, racheta lansată "pare să fi atins spațiul", dar "având în vedere traiectoria ei (spre sud), s-a stabilit că nu amenință Statele Unite și aliații" lor.

Coreea de Nord a lansat o rachetă cu rază lungă de acțiune duminică dimineață (sâmbătă seară în SUA), în ciuda avertismentelor Statelor Unite și Coreii de Sud, a anunțat Ministerul sud-coreean al Apărării.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale