Toader (SindFISC): Este un protest spontan al angajaților din Finanțe; sunt nemulțumiri legate de salarizarea și subfinanțarea sectorului

Toader (SindFISC): Este un protest spontan al angajaților din Finanțe; sunt nemulțumiri legate de salarizarea și subfinanțarea sectorului

Președintele Sindicatului National Finanțe Publice - SindFISC, Liviu Toader, susține că sindicatul pe care îl reprezintă nu a fost implicat în acest protest spontan al angajaților, care au întrerupt lucrul în această dimineață, la ora 8:00, deși au atras atenția de nenumărate ori asupra problemelor cu care se confruntă sectorul, în principal, de salarizarea deficitară și subfinanțarea activității.

"Această nemulțumire culminează acum cu nemulțumirile din Legea Salarizării Unitare, din proiectul salarizării unitare. În actualul proiect al legii salarizării, părerea noastră, ca organizație, este că există foarte multe neconcordanțe între prevederile legii și specificul organizatoric al ANAF. Aici m-aș referi în special la încadrarea personalului ANAF din teritoriu. Funcțiile publice teritoriale alocate celor din Finanțe Publice din teritoriu, care se regăsesc în grila propusă de salarizare, nu sunt conforme cu actualele funcții, cu activitatea pe care ei o desfășoară și spun acest lucru bazându-mă pe faptul că ANAF este singura instituție organizată cu angajatori la nivel de regiune. Dacă celelalte instituții din teritoriu au ca și angajatori direcțiile județene, la muncă, la sănătate, la alte instituții, la Finanțe angajatorul este Direcția Generală Regională", a declarat, luni, pentru AGERPRES, Liviu Toader.

Totodată, liderul SindFISC afirmă că funcțiile publice teritoriale despre care se face referire în legea salarizării nu pot acoperi atribuțiile regionale pe care le au angajații din teritoriu și nu se regăsesc în aceste funcții teritoriale.

"Am solicitat alinierea salariilor lor și încadrarea la funcțiile publice de stat, funcții de stat care sunt atribuite organismelor centrale din Minister și agenții. Plecând de la aceste neconcordanțe, de la faptul că nimeni nu iese cu precizări clare, în care să spună unde se vor regăsi ei ca și salarii, începând cu anul 2022, a dat naștere la aceste nemulțumiri, care văd că a cuprins marea parte a țării. Sunt niște acțiuni spontane pe care sindicatul, cel puțin al nostru (SindFISC), nu are nicio implicare, sunt acțiuni ale oamenilor. Eu sunt prezent aici la Direcția Finanțe București, la chemarea oamenilor, care deja au ieșit de la ora 8:00 în stradă. Nefiind organizată de către noi, nefiind o acțiune a noastră, nici măcar nu pot să anticipez dacă vom fi chemați la discuții sau vor fi reprezentanți ai oamenilor, care au ieșit aici în stradă", a subliniat Toader.

Angajații din Finanțe au declanșat luni dimineața un protest spontan la nivel întregii țări, aceștia fiind nemulțumiți de proiectul Legii salarizării bugetare, care prevede scăderi salariale de până la 20% din salariul actual în acest sector.

Protestul a început la Direcția Finanțe București dar de la ora 10:30 cei aproximatuiv 500 de protestatari au plecat în marș către Ministerul Finanțelor Publice.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...