Toader - referitor la cazul Alinei Bica: Ministerul Justiţiei nu permite unui inculpat să părăsească ţara; este treaba instanţelor

Ministrul Tudorel Toader a precizat vineri că nu Ministerul Justiţiei ia sau ridică măsurile de interdicţie privind părăsirea ţării de către inculpaţi, fiind treaba instanţelor de judecată şi a Ministerului Afacerilor Interne.

El a făcut aceste precizări fiind întrebat despre solicitarea Alinei Bica de a avea statut de refugiat politic în Costa Rica.

"N-am primit personal şi nu am auzit să fi primit o astfel de cerere la minister. Sigur, luni dimineaţă voi fi la prima oră acolo şi voi lua act. (...) Ministerul Justiţiei nu permite unui inculpat să părăsească ţara, nu Ministerul Justiţiei ia măsurile de interdicţie, nu ministerul ridică respectivele interdicţii. Aici este treaba instanţelor de judecată, este treaba Ministerului de Interne, care supraveghează dacă se instituie măsura. Ministrul are cu totul alte competenţele şi, părerea mea către dumneavoastră, cunoscând competenţele, trebuie să vedeţi dacă fiecare şi-a făcut sau nu treaba lui", a declarat Tudorel Toader.

Întrebat dacă ar fi mai bine ca în astfel de situaţii, în cazul unor persoane care au procese pe rol, să fie menţinute interdicţii care să nu le permită să plece din ţară, Toader a răspuns: "Dacă mă întrebaţi pe mine, răspunsul este da. De regulă, unele fapte au un anumit grad de pericol social, unde există perspectiva, riscul părăsirii ţării, care are semnificaţia sustragerii de la răspundere, tragerea la răspunderea penală, sigur că autorităţile judiciare, potrivit competenţelor, trebuie să dea dovadă de diligenţă".

Avocatul Alinei Bica a anunţat, vineri, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, că fosta şefă a DIICOT a primit din luna ianuarie statutul de refugiat politic în Costa Rica şi solicită să fie audiată prin videoconferinţă în procesul ANRP, în care este judecată alături de omul de afaceri Dorin Cocoş şi fiul acestuia, Alin Cocoş. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Foarte util / Medic din prima linie în lupta cu COVID-19 despre „mitul tratamentelor minune” și fake-urile…

2 BREAKING Sorina Pintea a revenit asupra demisiei de la șefia Spitalului Județean din Baia Mare și a fost repus…

3 Mare grijă, urmează cele mai dure zile! Pericolul ca România să se transforme într-un focar uriaș n-a trecut!

4 Începe să se-ntâmple ce-am văzut în filmele SF / Apare conceptul paşapoartelor COVID şi al paşapoartelor de vacc…

5 Poluare masivă în București miercuri dimineață / Ard fecalele de la o fostă fermă de porci dintre Periș și Ostra…

recomandări

Te ia DNA: Chirica Daniel Claudiu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Vezi cum piatra asta sare de 88 de ori peste apă