Toader: Am trimis la CSM și Ministerul Public proiectul de modificare a Codurilor penale puse în acord cu deciziile CCR

Toader: Am trimis la CSM și Ministerul Public proiectul de modificare a Codurilor penale puse în acord cu deciziile CCR

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, joi, pentru AGERPRES, că a trimis la CSM, PÎCCJ, DNA și DIICOT proiectul de lege privind modificarea Codurilor penale pentru punerea de acord cu deciziile Curții Constituționale.

"Este vorba de legea de modificare a Codului penal și de procedură penală pentru punerea de acord cu deciziile Curții Constituționale, dar și transpunerea unei directive din 2014 privind confiscarea extinsă. În cazul directivei era depășit termenul de transpunere, ne-a notificat Comisia și ne-a băgat în procedură prealabilă de infringement", a precizat Tudorel Toader.

El a adăugat că le-a dat termen pentru formularea unor eventuale propuneri reprezentanților acestor instituții până pe 13 aprilie.

Totodată, ministrul Justiției a anunțat că după ce va primi punctele de vedere, va publica proiectul de lege pe pagina de internet a ministerului, îl va pune în dezbatere publică pentru 30 de zile și va organiza două întâlniri "cu cine vrea să vină".

În ceea ce privește legile justiției, Tudorel Toader a arătat că încă așteaptă punctul de vedere al CSM.

Miercuri, Tudorel Toader anunța că proiectul de lege pentru punerea în acord a prevederilor Codurilor penale cu deciziile Curții Constituționale va fi trimis în dezbatere publică și în procedură parlamentară, reiterând că nu va propune un prag pentru abuzul în serviciu .

"Știu bine conținutul și rațiunile deciziei Curții Constituționale referitoare la abuzul în serviciu, pentru că eram încă judecător. Știu bine considerentele deciziei, pentru că am participat la redactarea, corectarea și până la urmă publicarea lor. Obiectivul pe care mi l-am luat în numele Guvernului (...) este de a transpune în Codul penal, în Codul de procedură penală deciziile CCR. (...) Eu voi da drumul la proiectul de lege fără prag, pentru că, în dispozitivul deciziei Curții, nu se vorbește de prag. (...) Proiectul de lege (...) îl voi trimite în dezbatere publică și în procedură parlamentară, nu va fi ordonanță. Va trece pe la comisiile juridice. (...) Când va ajunge acolo unde se va întâlni cu domnul ministru Iordache dumnealui (...) poate să intervină, în limita competențelor constituționale, asupra textului de lege, pentru că noi suntem inițiatori, iar dânșii sunt decidenți", explica Toader într-o conferință de presă.

El preciza că modificările la Codul penal și la Codul de procedură penală vizează strict punerea de acord a acestora cu deciziile CCR.

"Am elaborat proiectul de lege privind modificarea Codului penal și a Codului de procedură penală pentru punerea de acord a celor două coduri cu deciziile CCR. Modificările la cele două coduri vizează strict (...) punerea de acord a codurilor cu deciziile CCR, nimic mai mult, nimic mai puțin. (...) Vom continua (...) cu elaborarea altor proiecte de lege, nu cred că va fi doar unul singur, pentru punerea de acord a întregii legislații (...) cu deciziile CCR, decizii de admitere sau de respingere", a afirmat ministrul.

AGERPRES/(A — autor: Mihai Stoica, editor: Florin Marin, editor online: Adrian Dădârlat)


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale