Toader, despre absența candidaturilor la șefia DNA: Unii procurori cred că numirea se va face ca în trecut, prin înțelegere politică, să nu zic troc. Vă asigur că nu va fi așa ceva

Toader, despre absența candidaturilor la șefia DNA: Unii procurori cred că numirea se va face ca în trecut, prin înțelegere politică, să nu zic troc. Vă asigur că nu va fi așa ceva

Ministrul Justiției Tudorel Toader a declarat luni că, în opinia sa, faptul că niciun procuror nu s-a înscris la concursul pentru șefia DNA se explică prin aceea că ei cred că numirea se va face ca în trecut, prin ”înțelegere politică”. În același timp, ministrul mai spune că aceștia ar ezita pentru că știu foarte bine câtă muncă este necesară pentru a face DNA funcțională, în parametrii constituționali.

”Nu știu nici eu (de ce nu sunt candidați-nr), dar nu uitați că numirile precedente au fost realizate uneori pe baza unei înțelegeri politice, să nu zic un troc politic. Gândiți-vă la ultima numire, nu a fost procedură, nu a fost concurență nu v-ați alarmat că nu s-au înscris. Altădată numirea s-a făcut în pofida unui aviz negativ al CSM”, a spus Toader.

”Cred că unii dintre procurorii au această părere că numirea se va face ca în precedent pe Baza unor intelegeri. Vă asigur că nu va fi așa ceva. Pe de altă parte, cine vrea să fie șef la DNA, nu cred că nu sunt doritori, știu foarte biine realitatea de acolo, mai bine decât mine și dvs, își dau seama de cât de multă muncă este necesară pentru a face DNA funcțională. Prin urmare acestea sunt, după părerea mea, motivele rezervei în înscrierea candidaturilor. Mai avem însă ziua de astăzi când cred că vom avea candidați”, a mai spus Toader.

Astăzi este ultima zi în care procurorii îşi pot depune candidatura la selecţia organizată de Ministerul Justiţiei pentru funcţia de procuror şef al DNA.

Funcţia de procuror şef al DNA a devenit vacantă după ce Laura Codruţa Kovesi a fost revocată de la şefia DNA printr-un decret emis pe 9 iulie de preşedintele Klaus Iohannis, care a pus astfel în aplicare o decizie a Curţii Constituţionale. Fosta consilieră a lui Kovesi, Anca Jurma, a fost desemnată procuror-șef interimar pentru șase luni.

Selecţia pentru propunerea în funcţia vacantă de procuror-şef al DNA se va desfăşura până pe 30 iulie.

Procurorii pot depune cereri de înscriere pentru funcţia de conducere vacantă doar până astăzi.

Cererile de participare la selecţie vor fi însoţite de următoarele documente: dovada îndeplinirii condiţiilor de vechime, un proiect privind exercitarea atribuţiilor specifice funcţiei de conducere pentru care participă la selecţie, un curriculum vitae, minimum 10 lucrări întocmite de procuror în compartimentele în care şi-a desfăşurat activitatea în ultimii 5 ani, ultimul raport de evaluare a activităţii profesionale şi orice alte înscrisuri relevante.

Lista procurorilor care îndeplinesc condiţiile legale de participare la selecţie şi programarea interviurilor se vor afişa la sediul Ministerului Justiţiei şi pe site-ul instituţiei mâine.

În perioada 25 - 27 iulie, candidaţii selectaţi ar urma să susţină interviurile cu ministrul Justiţiei.

Rezultatele selecţiei vor fi anunţate public pe data de 30 iulie.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria