Toader, despre amnistie: Suntem în An Centenar, legiuitorul ar putea fi generos din această perspectivă

Toader, despre amnistie: Suntem în An Centenar, legiuitorul ar putea fi generos din această perspectivă

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat marţi că în Anul Centenarului "legiuitorul ar putea fi generos" în ceea ce priveşte amnistierea anumitor fapte.

"În istoria dreptului penal au fost relativ multe acte de clemenţă referitoare la amnistie, referitoare eventual şi la graţiere. De fiecare dată legiuitorul (...) a prevăzut condiţiile amnistiei/graţierii, dar a prevăzut şi excepţiile, că nu poţi să amnistiezi, graţiezi fapte grave, contra persoanei, faptele de violenţă domestică, sunt valori care trebuie protejate în orice contest socio-economic şi nu s-au bucurat de clemenţa legiuitorului. Acum, sigur, că suntem în Anul Centenar, legiuitorul ar putea fi generos din această perspectivă", a spus Toader într-o emisiune la Antena 3.

El a afirmat că în Parlament există un proiect de lege privind amnistia şi graţierea, însă la Ministerul Justiţiei nu există un astfel de proiect de act normativ.

"Există în Parlament de anul trecut un proiect de lege privind amnistia şi graţierea. Este vorba de o voinţă politică, este vorba de o decizie juridică, este vorba de o politică penală pe care legiuitorul are deplină competenţă constituţională să o promoveze. Eu nu mă substitui şi nu pot să mă substitui legiuitorului. Vom vedea dacă aceasta este calea de urmat. La Ministerul Justiţiei nu există nici în discuţie, în dezbatere, în elaborare, în avizare un proiect de act normativ referitor la amnistie şi graţiere", a precizat Toader. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?