Toader, despre proiectul de modificare a legilor Justiției: Inspecția Judiciară-instituție autonomă; în 6 luni va fi adoptată o lege specială

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat, miercuri, că propune ca Inspecția Judiciară să fie reglementată ca o instituție autonomă, care să nu fie nici în subordinea CSM și nici a Ministerului Justiției, menționând că în termen de 6 luni trebuie adoptată o lege specială pentru această instituție.

"În proiectul de lege veți observa următoarea reglementare: prevederile din lege cu privire la Inspecția Judiciară rămân absolut nemodificate, niciun cuvânt în plus, niciunul în minus (...), pentru că la dispoziții tranzitorii veți vedea un articol care prevede că de la data intrării în vigoare a legii Inspecția Judiciară va fi reglementară ca o instituție autonomă, independentă, care să nu fie nici la CSM, nici la Ministerul Justiției.(...) Urmează ca în 6 luni să adoptăm o lege specială pentru Inspecția Judiciară", a precizat Tudorel Toader, la prezentarea în comisia specială parlamentară a proiectului de modificare a legilor Justiției.

Ministrul Tudorel Toader a prezentat Comisiei speciale parlamentare proiectul de modificare a legilor Justiției.

Tudorel Toader a menționat că în proiectul de lege sunt câteva teme care au atras puncte de vedere, luări de poziții, adăugând că "mulți dintre cei care au criticat proiectul de lege l-au criticat înainte de a-l vedea și l-au criticat luându-se după criticile altora".

În acest sens, Toader s-a referit la numirea procurorilor de rang înalt, precizând că trebuie respectată o recomandare a MCV și de aceea această prevedere trebuie modificată. "Suntem obligați să perfecționăm această reglementare, ca urmare am făcut solicitarea către Comisia de la Veneția", a adăugat Tudorel Toader.

În privința răspunderii magistraților, ministrul Justiției a spus că, personal, nu dorește răspunderea magistraților, dar "o reglementare cu rol preventiv este necesară".

El a menționat faptul că statul răspunde patrimonial pentru erorile judiciare, dar dacă fapta judecătorilor este cu rea credință și cu neglijență nu exclude răspunderea patrimonială a judecătorilor. "Am eliminat termenul de un an de prescripție și am înlocuit cu termenul de drept comun.(...) Garanția pentru magistrați este că nu-i cheamă cetățeanul în justiție, ci statul", a explicat Toader.

Ministrul a mai spus că propune "modificări la legile Justiției de natură să elimine ceea ce sunt unele privilegii ale magistraților".

AGERPRES/(A — autor: Alina Novăceanu, editor: Mihai Simionescu, editor online: Irina Giurgiu)


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Se conturează posibilitatea scoaterii PSD în afara legii! Urmează noi dezvăluiri! PSD a acționat ca un grup in…

2 Informație / Dragnea va fi propus pentru reținere într-un nou dosar! Posibil și țiitoarea, dar și alți câțiva co…

3 ULTIMA ORĂ Standard&Poor’s reconfirmă ratingul României la BBB- / A-3 / Lovitură grea pentru Ciuma Roșie, care cân…

4 Asta pare servită de servicii / Un consilier al vicelui ASF, vărul lui Dragnea, a fost fotografiat și înregistra…

5 VIDEO „Mă piș pe legitimația ta” / Reacţia vulgară a unui „profesor universitar“ atunci când este rugat să poart…

recomandări

Te ia DNA: Cristi Bâgiu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Vezi cum drona asta zboară cu super viteză prin clădiri abandonate