Toader, despre sesizarea CCR în cazul Belina: MJ a făcut draft-ul; nu este abilitat să facă sesizarea

Toader, despre sesizarea CCR în cazul Belina: MJ a făcut draft-ul; nu este abilitat să facă sesizarea

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat marți că nu este abilitat să sesizeze CCR în legătură cu un posibil conflict juridic de natură constituțională între Executiv și DNA, ci Guvernul, președintele Senatului sau cel al Camerei Deputaților, el menționând că MJ a făcut "draft-ul" referitor la această sesizare.

 "Ce vă pot spune eu este faptul că în Guvern a fost pusă problema posibilității sesizării CCR cu privire la un posibil conflict juridic de natură constituțională între Ministerul Public, prin DNA, care anchetează procedurile, împrejurările, circumstanțele, legalitatea adoptării a două HG. Prim-ministrul este subiect de sesizare a CCR, după cum și președintele Senatului, după cum și președintele Camerei Deputaților, în niciun caz ministrul Justiției nu este abilitat să sesizeze CCR. În cadrul Guvernului, primindu-se această solicitare, această dezbatere, în mod firesc premierul s-a adresat Ministerului Justiției, ministrului Justiției să facă acel draft de posibilă sesizare. Ministerul Justiției l-a făcut, mai departe este problema decidenților, oricine poate sesiza — fie Guvernul, fie președintele Camerei Deputaților, fie președintele Senatului", a precizat Tudorel Toader, la Parlament.

Întrebat dacă a înaintat sesizarea premierului, Tudorel Toader a răspuns: "Eu nu am vorbit de la mine atunci în Guvern, am vorbit după draft".

Pe de altă parte, Tudorel Toader a subliniat că el nu este membru de partid, rămâne ministru independent și nu poate să spună dacă în acest moment este o criză politică.

"Ați vorbit de criză politică și mă întrebați pe mine care nu sunt membru de partid. Sunt ministru în acest guvern, un guvern politic, particip la aplicarea unui program politic pe segmentul justiție, dar rămân un ministru independent. Prin urmare, nu vă răspund eu dacă există sau nu un conflict politic cum ați spus. Nu pot da eu explicații cine a generat acest conflict și cum va fi soluționat el", a susținut Toader, răspunzând unei întrebări privind o posibilă criză politică.

Premierul Mihai Tudose a afirmat luni că vicepremierul Sevil Shhaideh a făcut o solicitare privind sesizarea Curții Constituționale a României în dosarul Belina, iar ministrul Justiției, Tudorel Toader, caută o încadrare a acțiunii. Tot luni, președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a anunțat că președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, intenționează să facă sesizarea ce urmează să fie transmisă CCR pentru a se stabili dacă procurorii pot ancheta hotărâri de Guvern. Tăriceanu a afirmat însă că nu a luat hotărârea să sesizeze CCR, menționând că le-a cerut specialiștilor din cadrul Senatului să facă o analiză pe această temă, iar decizia se va lua în coaliția de guvernare.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Șoșoacă, la Ambasada Rusiei cu șeful Sputnik din România

2 Dezvăluiri jenante despre ancheta asasinatului de la Arad

3 Momente șocante la Euro 2020: Christian Eriksen s-a prăbușit pe teren / Anunțul UEFA: Starea sa a fost stabiliza…

4 Cine este proprietarul din acte al mașinii de 380.000 € pe care o conduce Loredana Chivu?!

5 În față, tot cu găuri?