Toader: În trecutul meu profesional se poate uita oricine/ Lazăr: Şi în al meu

Toader: În trecutul meu profesional se poate uita oricine/ Lazăr: Şi în al meu

Procurorul general Augustin Lazăr a avut miercuri un schimb de replici cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, cu privire la trecutul lor profesional, acesta din urmă dând asigurări că în trecutul său profesional "se poate uita oricine".

Augustin Lazăr a susţinut interviul pentru un nou mandat la şefia Parchetului General în faţa ministrului Justiţiei. După prezentarea făcută de Lazăr, Tudorel Toader l-a rugat pe acesta să răspundă cu privire la recentele "dezvăluiri" privind cariera sa.

"Atât eu cât şi dvs am exercitat înainte de 1989 funcţia de procuror, dar eram la început de carieră, eram foarte tineri şi încercam să ne dăm seama cu ce se ocupa instituţia. În mod cert, nişte procurori tineri nu făceau decât să respecte cadrul legal", a răspuns Lazăr.

El a adăugat că şi-a cerut scuze public în numele instituţiei, în replică Toader afirmând că scuzele ar trebui să fie în nume personal.

"În trecutul meu profesional se poate uita oricine", a adăugat Toader, în timp ce Lazăr a replicat: "Şi în al meu!".

Marţi, procurorul general Augustin Lazăr a exprimat "scuze instituţionale pentru practicile discutabile de dinainte de 1989, instituite prin lege, dar caracterizate printr-o componentă etică deficitară".

"În calitate de conducător al Ministerului Public, doresc să exprim scuze instituţionale pentru practicile discutabile de dinainte de 1989, instituite prin lege, dar caracterizate printr-o componentă etică deficitară. Personal doresc să îmi exprim regretul pentru dramele şi suferinţele trăite de luptătorii anticomunişti, cărora le datorăm faptul că astăzi trăim într-o ţară democratică, membră a Uniunii Europene", a declarat, într-o conferinţă de presă, Augustin Lazăr.

El a precizat că nu are nimic de ascuns, însă regretă că a făcut parte din Comisia de eliberări condiţionate de la Penitenciarul Aiud.

"Eu am exprimat nişte regrete pentru faptul că, în aplicarea legii care exista în vremea aceea, am participat la această comisie şi am evaluat după criteriile pe care legea le prevedea acolo. Rămâne ca această chestiune să fie examinată. Eu nu am nimic de ascuns şi mă pun la dispoziţia celor care doresc să ştie date suplimentare, pentru a vedea că aceasta era o practică conform legii în vigoare la nivel naţional. Am exprimat regretele faţă de această situaţie. Nimeni nu doreşte să facă rău cuiva. Este foarte clar. În toată cariera mea profesională nu am făcut nicio pasiune, fiindcă un magistrat adevărat trebuie să aibă echilibru, să fie imparţial şi nu trebuie să faci nicio pasiune dintr-o problemă profesională", a spus Lazăr. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

2 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 „Au vrut ca o Ucraină epuizată, dar încă neînvinsă, să fie forțată să se așeze la masa negocierilor cu o Rusie epuizată, dar și neînvinsă”