
„Toată lumea a fost happy”. Un analist economic îl sfătuiește pe Ilie Bolojan cum să dea afară din bugetari fără grevă și scandal
Economistul Andrei Caramitru a explicat cum se pot face disponibilizări în rândul bugetarilor fără a se ajunge la niciun fel de scandal.
Acesta a precizat, într-o postare pe Facebook, patru pași prin care Guvernul României să reducă cu 20% numărul angajaților de la stat în șase luni.
„Secretul” oferit de Caramitru guvernanților vine în contextul în care sindicatele anunță proteste masive împotriva măsurilor de austeritate propuse de premierul Ilie Bolojan.
„Le zic un secret guvernanților. Din experiența mea proprie cu restructurări mari facute în criza trecută (firme din privat dar multe cumpărate de multinaționale de la stat cu reminescente de tip sindicate etc). Cum să tai 20% din angajații de la stat, în 6 luni, fără nicio grevă sau scandal”, scrie Caramitru, care oferă, în continuare „patru pași” pentru a ajunge la aceste rezultate.
Economistul consideră o variantă bună programul de concedieri voluntare, în anumite condiții, prin care angajaților li se oferă salarii compensatorii.
„1) dai circulară peste tot ca nimeni să nu mai fie angajat la stat fără semnătura pe fiecare caz individual de la șeful mare (în cazul ăsta primul ministru);
2) faci o analiză rapidă de dimensionare. Iei cea mai eficientă entitate pe care o ai - de exemplu anaf din zona x y z, sau școala sau spital care merge bine fără exces de personal. Aplici baza aia tuturor celorlalți ca să identifici cam câți sunt în plus în celelalte entități
3) faci publică analiza. Spui cât trebuie tăiat. Și dai o fereastră de 3-4 luni ca angajații din zonele “afectate” să se înscrie VOLUNTAR în programul de reducere (care le oferă 24 de salarii lunare plată jos dacă pleacă și semnează un contact prin care își asumă ca nu se reangajează în altă parte la stat - dacă fac asta plătesc banii primiți înapoi). Oamenii știu ca dacă nu se înscriu voluntar e foarte posibil să fie dați afară și să nu câștige nimic. Și 2 ani de salariu bani jos e mult, e atractiv, și îți dă timp să îți găsești altceva de făcut
4) banii plătiți pentru plecare voluntară sunt raportați în deficit separat - arăți finanțatorilor ca asta e un cost de restructurare one-off, care nu se va repeta la anul”.
Acesta spune că a condus mai multe programe de acest timp, prin care numărul de angajați a fost redus cu câteva mii.
„Eu personal am condus programe de tipul ăsta în ultima criză care au redus, cu câteva mii multe, numărul de angajați, și toată lumea a fost happy, a fost totul aliniat cu legislația de aici și cu sindicatele, nu a fost nicio problemă de vreun fel”, a conchis Caramitru.
Sursa: adevarul.ro