Toate sistemele PATRIOT au ajuns la militarii din Forțele Aeriene Române

Toate sistemele PATRIOT au ajuns la militarii din Forțele Aeriene Române

Forțele Aeriene Române, prin Regimentul 74 Patriot, au deja în exploatare toate cele patru sisteme de apărare antiaeriană și antirachetă cu rază lungă de acțiune de tip PATRIOT (Phased Array Tracking Radar to Intercept on Target), în cea mai nouă variantă testată în luptă.

Rachetele interceptoare Patriot lovesc ţinta cu o viteză de cinci ori mai mare decât cea a sunetului

Un sistem conține un radar de ultimă generație, patru lansatoare, un generator și un centru de comandă și control. Pe fiecare lansator pot fi integrate între 4 și 16 rachete. De precizat că sistemele de rachete sol-aer PATRIOT achiziționate includ 60 de rachete de tip PAC-2 GEM-T, PATRIOT Advanced Capability-2 missile, destinate combaterii țintelor de tip avion, elicopter sau dronă, precum și 168 de rachete de tip PAC-3 MSE, PATRIOT Advanced Capability-3 missile, destinate luptei antirachetă.

Pentru operarea celor patru sisteme extrem de complexe din punct de vedere tehnic, sute de militari români s-au pregătit în SUA și în cadrul exercițiilor NATO. Totul pentru a exploata cum trebuie cea mai importantă caracteristică a PATRIOT, și cea care se pare că face diferența, faptul că sistemul este conceput să poată angaja, simultan, mai multe ținte.

Sistemele sol-aer cu rază de mare acţiune PATRIOT 3+ sunt capabile să neutralizeze în orice condiţii meteo ţinte aflate la mare altitudine (aproximativ 24.000 de metri). Pot lansa rachete interceptoare în nouă secunde de la semnalarea ţintei, iar aceasta este lovită cu o viteză de cinci ori mai mare decât cea a sunetului.

După ce au finalizat livrările către Forțele Aeriene Române, producătorul american Raytheon va trece la fabricarea celor trei sisteme PATRIOT destinate Forțelor Terestre Române. În total, România va avea şapte astfel de sisteme care au costat aproximativ 4 miliarde de dolari, achiziția PATRIOT fiind cea mai scumpă din istoria țării.

Contraamiralul (r) dr. Constantin Ciorobea, ex-locţiitor al şefului Secţiei operaţii informaţionale din comandamentul NATO JFC NAPLES, din Italia, a explicat, cu ceva timp în urmă, cum vor fi folosite aceste baterii de rachete antiaeriene. „Aceste sisteme PATRIOT vor fi integrate în sistemul de apărare antiaeriană al NATO. Vor lucra împreună cu alte radare, în strânsă legătură cu avioanele de supraveghere aliate care zboară mai tot timpul deasupra României, dar și conectate cu sisteme antiaeriene aduse de țările care au trupe în România. Sistemul francez MAMBA ar fi un astfel de exemplu. Locurile în care acestea sunt plasate sunt clasificate, dar cu certitudine se va avea în vedere apărarea Bucureștiului, dar și plasarea acestora în locații care vor permite interceptarea unor avioane sau rachete ostile pe anumite direcții. De exemplu, ar putea fi plasate la Buzău sau la Ploiești, permițând astfel să apere mai multe obiective, dar și Capitala, pe unele direcții prestabilite”, a subliniat contraamiralul pentru „Adevărul”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

3 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…