Tokes Laszlo va face apel la ÎCCJ la sentința Curții de Apel de retragere a ordinului 'Steaua României'

Europarlamentarul Tokes Laszlo a declarat joi că va contesta la Înalta Curte de Casație și Justiție sentința Curții de Apel din București prin care i s-a retras ordinul 'Steaua României'.

'Consider că retragerea este anticonstituțională, este nelegală și este discriminatorie față de mine. Este foarte trist pentru mine, după 27 de ani de la revoluție, că așa cum s-a întâmplat și pe timpul lui Ceaușescu sunt prigonit din aceleași motive: pentru ridicarea împotriva dictaturii, pentru demolarea zidului tăcerii, pentru poziția mea politică am de suferit. După atâta timp, chiar este un act ceaușist retragerea ordinului, făcând abstracție de persoana mea fizică, un act postcomunist', a declarat, în conferință de presă, Tokes Laszlo.

El a afirmat că prin distincția primită nu a primit niciun avantaj bănesc și niciun privilegiu.

'Pur și simplu nu înțeleg cum se poate întâmpla ca o comisie de onoare să mă prigonească, în frunte cu inițiatorul retragerii distincției, Victor Ponta. Cum se poate vorbi de onoare atât timp cât comisia de onoare mă prigonește din cauza unei declarații greșit traduse, iar distincția acelor cavaleri ai ordinului 'Steaua Românei', în frunte cu fostul premier Adrian Năstase, în ciuda prerogativelor legale, nu a fost retrasă. Sunt cam o duzină de astfel de cazuri în care evident ar fi trebuit să se retragă distincția', a spus Tokes Laszlo.

Europarlamentarul a precizat că '90% dintre membrii comisiei de onoare au fost comuniști sau sunt, cel puțin, urmașii comuniștilor'.

'M-am angajat în acest proces pentru că vreau să apăr cinstea Timișoarei, cinstea acelora care s-au jertfit pentru libertate și nu în ultimul rând pentru mine este foarte important dreptul fundamental al libertății de expresie. După 27 de ani nu poți să-ți exprimi părerile politice? Unde e libertatea de exprimare în România postcomunistă? Acestea sunt motivele pentru care o să declar apel la Înalta Curte de Casație și Justiție, după ce voi primi motivarea sentinței Curții de Apel din București', a conchis Tokes.

Curtea de Apel București a respins ca neîntemeiată cererea prin care Laszlo Tokes l-a chemat în judecată pe președintele Klaus Iohannis pentru retragerea Ordinului 'Steaua României', însă decizia nu este definitivă.

Laszlo Tokes a deschis un proces la Curtea de Apel București, în care a solicitat judecătorilor anularea decretului semnat pe 4 martie 2016 de președintele Klaus Iohannis, prin care șeful statului i-a retras Ordinul Național "Steaua României" în grad de Cavaler.

AGERPRES/(A—autor: Eugenia Pașca, editor: Mihai Simionescu, editor online: Irina Giurgiu)


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Mesajul lui Sebastian Lăzăroiu pentru cei care cer dezbatere cu Dăncilă: Rușine!

2 Excepțional text scris de Marian Godină despre „dezbaterea” cu Dăncilă! Cei care strigă isteric „vrem confrunt…

3 Hopa, lui Caramitru i-a revenit mintea la cap! Credem că a scris cea mai bună analiză făcută până acum

4 CEx cu scandal la PSD! Se țipă de se aude din curte / Dăncilă către Manda: Să spuneți că nu puteți câștiga alege…

5 Sosește „greaua” pentru Dăncilă! Se desecretizează Raportul 10 august! Era premier și a acuzat o lovitură de s…

recomandări

Te ia DNA: Vasile Puscas

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Ce se întâmplă când o rachetă lovește 45 de straturi de geam antiglonț