Tomac (PMP): Este o sfidare a Vioricăi Dăncilă să-l nominalizeze pe Victor Negrescu comisar european

Tomac (PMP): Este o sfidare a Vioricăi Dăncilă să-l nominalizeze pe Victor Negrescu comisar european

Preşedintele PMP, Eugen Tomac, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă susţinută la Cluj, că este "o sfidare" din partea premierului demis Viorica Dăncilă să-l nominalizeze pe Victor Negrescu pentru funcţia de comisar european.

"Când eşti demis şi mai sunt câteva ore care te despart de Palatul Victoria, este o sfidare să faci această nominalizare, în condiţiile în care preşedintele Comisiei Europeen a spus că aşteaptă învestirea noului Guvern sau închiderea crizei politice de la Bucureşti pentru a avea un corespondent legitim cu care să discute despre nominalizare. Încercarea Vioricăi Dăncilă de marţi arată că nu înţelege absolut deloc cutumele diplomatice", a spus Eugen Tomac.

El a adăugat că a fost o greşeală şi nominalizarea Rovanei Plumb.

"A greşit fundamental premierul demis Viorica Dăncilă când a propus un comisar vulnerabil. I s-a spus din prima clipă că nu este indicat să vină cu propunerea Rovana Plumb, a ignorat-o, a crezut că poate insista şi nu o poate opri nimeni în această nominalizare. Dar s-a văzut, totuşi, că la Bruxelles există mecanisme prin care, în mod inteligent, ţi se trimite înapoi candidatul", a mai menţionat preşedintele PMP.

Premierul demis Viorica Dăncilă l-a propus pe fostul ministru delegat pentru Afaceri Europene Victor Negrescu pentru funcţia de comisar european din partea României. "Îl recomandă şi Guvernul Dăncilă printr-o scrisoare către Bruxelles", a declarat Dăncilă marţi, răspunzând întrebărilor jurnaliştilor dacă Victor Negrescu este recomandat pentru funcţia de comisar european.

Preşedintele Klaus Iohannis susţine că premierul demis, Viorica Dăncilă, nu are nicio legitimitate de a propune un candidat din partea României pentru poziţia de comisar european şi îi solicită să nu transmită nicio astfel de nominalizare preşedintelui ales al CE, Ursula von der Leyen. Într-o declaraţie de presă publicată de Administraţia Prezidenţială, Iohannis afirmă că doar un nou Guvern învestit de Parlament are întreaga legitimitate, dar şi obligaţia de a transmite urgent la Bruxelles o propunere de comisar european.

Comisia Europeană (CE) consideră că ''există îndoieli serioase'' că noua propunere de comisar european din partea României a fost făcută de guvernul român ''în mod legitim'', întrucât acesta nu s-a coordonat cu preşedintele Klaus Iohannis, a declarat miercuri la briefingul de presă zilnic purtătoarea de cuvânt a CE, Mina Andreeva, adăugând însă că la ora actuală nu poate fi vorba despre o acceptare sau o respingere de către Ursula von der Leyen a noii candidaturi a României pentru postul de comisar european, Victor Negrescu. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Această ucraineancă l-a „combinat” pe soțul familiei unde fusese cazată în doar 10 zile!

2 Zguduitor articol...

3 VIDEO Priviți cum au „evaporat” ucrainenii o armă rară a rușilor

4 Nu arată rău nici ea! / Reacția englezoaicei părăsite pentru o ucraineancă refugiată

5 VIDEO Interlopul Anaser Duduianu, „exilat” în SUA, atac la clanul Vasiloi. pe TikTok