Tony Blair își exprimă 'regretele' și își cere scuze după publicarea raportului privind Irakul

Tony Blair își exprimă 'regretele' și își cere scuze după publicarea raportului privind Irakul

Fostul premier britanic Tony Blair și-a exprimat miercuri 'durerea', 'regretele' și și-a cerut scuze după publicarea raportului privind decizia sa de a angaja militar Marea Britanie în Irak în 2003, relatează AFP, Reuters și DPA.

'Este decizia cea mai grea pe care am luat-o vreodată (...) și am luat-o cu bună credință. Îmi asum întreaga responsabilitate. Mă încearcă mai multă durere și regrete decât vă puteți imagina', a declarat fostul șef al guvernului, vizibil emoționat, în cadrul unei conferințe de presă desfășurate la Londra.

Într-o lungă declarație de 45 de minute, el a explicat și a justificat implicarea Marii Britanii în războiul din Irak.

'Așa cum raportul o demonstrează, nu au existat minciuni, parlamentul și guvernul nu au fost înșelate, nu a existat un angajament secret pentru a merge la război', a spus Blair.

'Informațiile nu au fost falsificate și decizia a fost luată cu bună credință. Știam că nu era o decizie populară. Am luat-o pentru că credeam că era lucrul cel mai bun de făcut', a adăugat el.

Blair a spus că, în baza informațiilor pe care le avea înainte de invadarea Irakului în 2003, ar lua aceeași decizie privind implicarea trupelor britanice și în prezent.

Dacă dictatorul irakian Saddam Hussein rămânea la putere în 2003, 'ar fi continuat să reprezinte o amenințare pentru pacea în lume', a mai spus el, respingând acuzația că intervenția în Irak a crescut amenințarea teroristă.

'Cel puțin, în ciuda tuturor provocărilor, avem astăzi în Irak un guvern ales și recunoscut ca legitim de comunitatea internațională', a spus fostul prim-ministru între 1997 și 2007.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Noul Nostradamus” din Brazilia, profeție care dă fiori

2 VIDEO Însurat a 4-a oară la 64 de ani, Florin Zamfirescu și-a luat mașină 4x4 de „tânăr aventurier”

3 „Am văzut-o creață și focoasă și am zis hai să văd ce e de ea”

4 ULTIMA ORĂ Priviți, hărțile prezentate de Ministerul rus al Apărării arată retrageri rapide în estul și sudul Ucrainei

5 VIDEO Lupte crâncene în Herson / Soldații ucraineni încearcă să scape cu un Humvee după ce sunt surprinși de ruși