Tony Blair: Politica guvernului privind Brexit-ul, ''un amestec de contradicții''; britanicii au dreptul să-și schimbe părerea

Tony Blair: Politica guvernului privind Brexit-ul, ''un amestec de contradicții''; britanicii au dreptul să-și schimbe părerea

Fostul premier britanic Tony Blair (laburist) a afirmat vineri că politica guvernului Theresei May (conservatoare) referitoare la ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană (UE) este ''un amestec de contradicții'' și că britanicii au dreptul să-și schimbe părerea despre Brexit, relatează DPA și Reuters.

Theresa May a promis că va activa Articolul 50 și că va demara procesul de ieșire din UE luna viitoare. Ea a spus că are în vedere o separare clară a regatului de blocul comunitar, inclusiv ieșirea lui din cadrul pieței unice europene, și i-a avertizat pe politicieni în legătură cu perturbarea procesului.

Blair i-a criticat pe Theresa May și pe alți membri ai guvernului, care au susținut rămânerea în UE, pentru că promit scoaterea Marii Britanii din piața unică din rațiuni politice, chiar și după ce au apărat puternic avantajele ei.

''Ei (guvernul) nu se pricep în această situație. Nu conduc mașina, ci sunt conduși'', a declarat Blair în cadrul unei conferințe la organizația proeuropeană Open Britain în Londra.

Fostul premier laburist a denunțat ''situația ireală în care se află Marea Britanie'', în care Theresa May, Philip Hammond (ministru de finanțe) și Boris Johnson (ministru de externe) au schimbat complet cursul după votul din iunie 2016 privind ieșirea Marii Britanii din blocul comunitar.

''După rezultat, ministrul de finanțe ne-a spus că părăsirea pieței unice ar fi catastrofală. Acum se pare că vom ieși'', a spus Blair.

În cadrul primei sale intervenții majore de la referendumul din iunie 2016, Blair a lansat, potrivit Reuters, ''un strigăt la adunare'' către oponenții Brexit-ului, spunând că a fost puțin clar ce înseamnă votul când a avut loc referendumul și că guvernul este fixat pe un ''Brexit cu orice preț''.

''Cei care conduc acest proces au dorit întotdeauna un 'Brexit dur'. Într-adevăr, chiar și termenul de 'Brexit dur' necesită un amendament. Politica este acum 'Brexit-ul cu orice preț' '', a spus fostul premier.

În opinia lui Blair, ''oamenii au votat fără să cunoască termenii adevărați ai Brexit-ului'' și, ''pentru că acești termeni au devenit clari, este dreptul lor de a-și schimba părerea''. ''Misiunea noastră este de a-i convinge să facă aceasta'', a adăugat el.

Tony Blair a estimat că, dintre riscurile Brexit-ului, problema destrămării Regatului Unit ''a revenit din nou la masa discuțiilor'' și că pentru naționaliști circumstanțele sunt acum ''mult mai credibile'' decât au fost în urmă cu trei ani.

Reuters amintește că, în septembrie 2014, Scoția a votat în proporție de 55% în favoarea rămânerii în componența Regatului Unit, dar Partidul Național Scoțian (SNP, proeuropean) susține că decizia privind Brexit-ul redeschide problema independenței, deoarece majoritatea scoțienilor au votat pentru rămânerea în UE.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...