Tot mai mulți români renunță la nunțile tradiționale: ,,Dacă facem asta, înseamnă că ne este rușine de strămoșii noștri"

Tot mai mulți români renunță la nunțile tradiționale: ,,Dacă facem asta, înseamnă că ne este rușine de strămoșii noștri"

De-a lungul anilor, nunțile românilor au început să fie tot mai diferite. Astfel, foarte mulți miri renunță la celebrele tradiții și optează pentru o petrecere simplă, bazată pe eleganță, susțin organizatorii.

Nunta SURSĂ FOTO botosaninews.ro

Astfel, tinerii căsătoriți au început să fie tot mai atrași de decoruri elegante, de meniuri inedite și de băuturi cât mai speciale, preparate chiar în timpul petrecerii, de către barmani.

Tradițiile, pe cale de dispariție

Conform organizatorilor de evenimente, tot mai multe persoane încep să renunțe la celebrele tradiții. Astfel, se optează pentru petreceri simple și intime, în care mirii să nu iasă prea mult în evidență. Despre acest lucru ne-a povestit Laura Gherman, reprezentanta unui local din Iași ce se ocupă cu organizarea de evenimente.

,,În ultimii ani, foarte mulți tineri, mai ales cei tineri, au început să se axeze pe simplitate și eleganță. Tradițiile au început să dispară din preferințele românilor. Până și îmbrăcatul mirilor se face acum în caemere de hotel elegante sau la piscină, în aer liber. Mirii optează pentru simplitate, iar acest lucru nu este neapărat rău. Toate acele tradiții, în ziua nunții, puteau să reprezinte un factor de stres în plus pentru miri", spune Laura Gherman, organizator de evenimente.

Cuplurile au început să renunțe la aceste obiceiuri

La fel cum se întâmplă și cu meniurile cu mâncare tradițională, și obiceiurile tradiționale au început să dispară de la petrecerile care marchează cel mai important moment din viața tinerilor îndrăgostiți. Astfel, gătitul miresei, bărbieritul mirelui sau aruncatul orezului ar putea deveni o amintire.

,,Observăm că foarte multe persoane renunță chiar și la mâncărurile tradiționale, la celebrele sărmăluțe. Tot la fel se întâmplă și cu gătitul miresei, care acum se face într-un cadru intim. Foarte multe persoane ne solicită și cameră de hotel aranjată pentru acest eveniment la care acum participă doar nașii, părinții și domnișoarele și cavalerii de onoare”, explică Laura Gherman.

Ea mai spune că și bărbieritul mirelui nu se mai organizează ca în trecut, toți mirii merg la persoane specializate pentru a fi cât mai aranjați în ziua marelui eveniment.

În timpul petrecerilor a început să dispară chiar și furatul miresei, o tradiție care în trecut era nelipsită. Totodată, foarte mulți miri nu mai organizează nici momentul în care se oferă colaci nașilor, aceasta fiind o tradiție foarte importantă în trecut. Acum, toți se axează pe simplitate și pe distracție, nu în ultimul rând", a adăugat Laura Gherman.

Care sunt explicațiile mirilor

Prezenți la un târg de nunți din Iași, mirii au dezvăluit câteva dintre elementele pe care le consideră esențiale pentru o petrecere reușită. Totodată, aceștia au vorbit, pentru „Adevărul”, și despre tradițiile la care au ales să renunțe.

,,Avem nunta pe data de 26 august, în Iași. Încercăm să facem ceva cât mai restrâns, cu persoane apropiate și rude. Am optat pentru o nuntă elegantă și simplă, în care distracția este pe primul loc. Totodată, meniul trebuie să fie diversificat și avem și bar unde vor fi preparate cocktailuri răcoritoare. Îmbrăcatul mirilor îl vom face la comun, într-un apartament oferit de către restaurant și vor participa nașii și părinții. Alte tradiții nu am inclus în program, vrem ca oamenii să danseze și să se simtă bine, nu să-i plictisim cu tot felul de momente", ne-a povestit Cristian Marian, un tânăr din Iași care va avea nunta în această vară.

,,Tradiția a început să se retragă. Inamicul ei e mult mai agresiv"

Pierderea treptată a tradițiilor reprezintă și pierderea identității ca popor, susțin etnologii. Conform specialiștilor, acest fenomen nu este unul nou și este considerat firesc. Cu toate acestea, tradițiile ar trebui păstrate și incluse în vremurile actuale prin diverse metode.

,,Curentul acesta, pe care îl putem numi modern sau progresist, atacă de o vreme, iar tradiția a început să se retragă. Cu toate acestea, râurile curg chiar și la subteran. Tradiția nu dispare, devine mai discretă, mai modestă, deoarece inamicul ei este mult mai agresiv. Aici vorbim despre tehnologie și alte mijloace mult mai zgomotoase”, a precizat etnograful Marcel Lutic, președinte al Asociației Meșterilor Populari din Moldova.

Acesta spune că în vremurile noastre totul se petrece într-un ritm alert, inclusiv nunțile, unde toate lucrurile sunt programate înainte, iar sala este închiriată pentru o perioadă de timp. Astfel, explică etnograful, mirii sunt nevoiți, de multe ori, să renunțe la tradiții și să sară peste anumite momente care, timp de sute de ani, au fost prezente la nunțile românești.

„Dacă ne este rușine de aceste tradiții și obiceiuri, înseamnă că ne este rușine de strămoșii noștri. Trebuie să păstrăm amintirea tradițiilor și să le adaptăm la modernitate, iar românii au început să facă acest lucru de la o vreme. Nu trebuie să uităm de strămoșii noștri și nu trebuie să jelim faptul că au apărut tradițiile, trebuie să fim realiști și să mergem mai departe deoarece există români care regăsesc cu bucurie aceste valori. La nuntă, cei care doresc cu adevărat, pot marca anumite momente ale ritualului din trecut. Moda este trecătoare, dar tradiția va rămâne mereu vie", a precizat etnograful Marcel Lutic, președinte al Asociației Meșterilor Populari din Moldova.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat