Toți cetățenii UE pot rămâne în Regatul Unit după Brexit (presă)

Toți cetățenii UE pot rămâne în Regatul Unit după Brexit (presă)

Toți cetățenii statelor membre UE cu reședința în Regatul Unit vor putea rămâne acolo după Brexit, scrie sâmbătă cotidianul Daily Telegraph, preluat de AFP, citând surse guvernamentale.

France Presse notează că guvernul de la Londra a refuzat până acum să garanteze public posibilitatea rămânerii în țară a cetățenilor europeni după retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană.

Daily Telegraph menționează, potrivit agenției, un studiu oficial care arată că peste 80% din cei 3,6 milioane de europeni care trăiesc acum în Marea Britanie sunt eligibili automat la prelungirea dreptului de sejur după 2019, data la care ar urma să se producă efectiv așa-numitul Brexit. Potrivit unor proiecte de reglementare elaborate de ministerul de interne britanic, ceilalți vor primi un fel de derogare, care implică dreptul de sejur nelimitat.

Premierul Theresa May declarase de mai mult timp că se așteaptă să poată garanta dreptul cetățenilor altor state membre UE de a rămâne în Marea Britanie, dar a subliniat că asta depinde de drepturile acordate rezidenților britanici în Uniune. Poziția ei a fost reluată săptămâna aceasta de ministrul comerțului internațional, Liam Fox, care a apreciat că viitorul cetățenilor UE în Regatul Unit ar urma să facă parte din elementele de negociere de care dispune Londra în negocierile pentru Brexit.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria