Toți parlamentarii care primesc în acest moment pensii speciale au avut mandate complete. Cele 99 de pensii acordate pentru mandate de doar 28 de luni sunt din legislatura 1990 – 1992

Toți parlamentarii care primesc în acest moment pensii speciale au avut mandate complete. Cele 99 de pensii acordate pentru mandate de doar 28 de luni sunt din legislatura 1990 – 1992

Niciun parlamentar nu primește în acest moment pensie specială pentru mandat incomplet, se arată în răspunsurile oficiale transmise de Senat și Camera Deputaților la solicitările G4Media.ro . Potrivit acestora, indemnizațiile pentru limita de vârstă (pensiile speciale) plătite unor foști parlamentari pentru doar 28 de luni de mandat (doi ani și patru luni) se referă la legislatura 1990 – 1992.

Precizările vin în contextul în care PNL a susținut că demisiile unor parlamentari înainte de finalizarea mandatului, cum este cazul senatorilor și deputaților USR și al președintelui PSD Marcel Ciolacu, nu înseamnă că ei nu vor primi pensii speciale. 

Primul Parlament post-decembrist, ales pe 20 mai 1990, a fost singurul cu un mandat limitat de doar puțin peste doi ani (28 de luni). Toate celelalte șapte legislaturi (1992 – 1996, 1996 – 2000, 2000 – 2004, 2004 – 2008, 2008 – 2012, 2012 – 2016 și 2016 – 2020) au fost alese pentru mandate de câte patru ani.

Astfel, potrivit răspunsului transmis de Senat, în situația de a primi pensie specială doar pentru cele 28 de luni de mandat ale legislaturii 1990 – 1992 se află 18 foști senatori. Ei primesc și cea mai mică indemnizație pentru limită de vârstă, în cuantum de 2.131 de lei pe lună.

La polul opus, cea mai mare pensie specială plătită unui fost senator este de 14.930 de lei pentru trei mandate complete de câte patru ani.

Și Camera deputaților a transmis un răspuns identic:

  • ”nu există foşti deputaţi care nu au avut cel puţin un mandat complet şi care să beneficieze de indemnizaţia de limită de vârstă prevăzută de Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, republicată”.

Potrivit Camerei, ”există foşti deputaţi care au exercitat mandatul în legislatura 1990-1992 şi care beneficiază de indemnizaţia de limită de vârstă, suma cuvenită fiind calculată pentru cele 28 de luni de mandat complet”.

În această situație, de a primi pensie specială pentru cele 28 de luni de mandat ale legislaturii 1990 – 1992 se află 81 de foști deputați.

Așadar, 99 de foști parlamentari primesc pensii speciale pentru mandat de doi ani și patru luni, exercitat legislatura care a început pe 20 mai 1990 și s-a încheiat pe 16 octombrie 1992.

Citește integral răspunsurile transmise Parlament:

Senatorii și deputații USR au anunțat marți că urmează să demisioneze în bloc din Parlament, începând cu ultima zi a actualei legislaturi, liderul Dan Barna susținând că această demisie reprezintă garanția că nu vor beneficia de pensia specială prevăzută de lege ( detalii aici ).

Un gest similar a anunțat că va face și președintele Camerei Deputaților, social-democratul Marcel Ciolacu. El a demisionat din Parlament și la finalul legislaturii precedente, tot cu scopul declarat de a nu beneficia de pensia specială ( detalii aici ).

În schimb, liberalii au susținut că există doar trei situații în care un parlamentar nu primește pensie specială, iar demisia înainte de finalizarea mandatului nu se numără printre ele.

”Legea spune în ce fel se poate renunța la pensia specială, sunt doar trei situații: condamnare penală, renunțarea prin cerere scrisă venită din partea parlamentarului și abrogarea legii. PNL susține abrogarea în integralitate”, a spus liderul deputaților liberali, Florin Roman.

PNL a solicitat dezbaterea de urgență a celor două inițiative de abrogare a pensiilor speciale ale parlamentarilor, dar președintele PSD Marcel Ciolacu a condiționat convocarea parlamentului. El le-a transmis celor de la PNL și USR să nu mai boicoteze Senatul, astfel încât să poată fi votată inițiativa PSD cu dublarea alocațiilor pentru copii ( detalii aici ).


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...