Totul despre performanțele puternicelor avioane de luptă F-35 Lightning II pe care le cumpără România

Totul despre performanțele puternicelor avioane de luptă F-35 Lightning II pe care le cumpără România

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a aprobat achiziția de avioane de luptă F-35 Lightning II, iar Ministerul Apărării poate demara demersurile în program, inclusiv adaptarea infrastructurii pentru a putea opera cea mai puternică și modernă aeronavă de luptă din lume.

FOTO 56th Fighter Wing/ Senior Airman Devante Williams

Experții militari susțin că procesul de achiziție a avioanelor F-35 durează minimum 5 ani și este unul extrem de complex și destul de birocratic. Mai mult, în ceea ce privește infrastructura, trecerea de la F-16 la F-35 va fi o provocare, cu toate că avioanele au aproximativ aceleași dimensiuni. Mai exact, vor trebui construite hangare noi și aduse o serie de modificări în ceea ce privește depozitele de armament, și din acest motiv demersurile pentru dotare cu F-35 sunt obligatoriu de făcut din timp, mai ales că aceleași surse au declarat că, pentru cel puțin cinci ani, piloții români vor opera în paralel F-35 Lightning II și F-16 Fighting Falcon.

Variante, sisteme de armament și costuri

F-35 Lightning II este un avion de vânătoare monoloc, multirol, cu tehnologie stealth (invizibil radar), un singur motor, conceput atât pentru misiuni de superioritate aeriană, cât și de asalt. Printre capabilitățile sale se numără și recunoaștere aeriană, bombardare strategică, supraveghere militară și războiul electronic. Aparatul se fabrică în trei variante, F-35A (cu decolare și aterizare convenționale), F-35B (cu decolare scurtă și aterizare verticală) și F-35C (adaptate pentru decolare și aterizare pe portavioane).

Ca sisteme de armament, F-35A dispune de un tun GAU-12/U 25 milimetri montat în interior cu 180 de lovituri, rachete aer-aer AIM-9 SIDEWINDER, AIM-120 AMRAAM și AIM-132 ASRAAM, dar și de armament aer-sol, adică Joint Direct Attack Munition (JDAM), Joint Standoff Weapon (JSOW), Small Diameter Bombs (SDB), rachete anti-blindaj Brimstone, Cluster Munitions (WCMD) și AGM 88 HARM (High Speed Anti-Radiation Missile).

Cel mai probabil, în primă fază, Forțele Aeriene Române vor achiziționa 16 aeronave F-35A. Cum prețul unitar al unui avion este în jur de 80 de milioane de dolari, programul va scoate din bugetul MApN cel puțin 1,5 miliarde de dolari. Reamintim că România a primit din partea SUA statutul Dependable Undertaking (DU), iar acest lucru va permite încheierea contractelor de achiziții de echipamente militare fără a mai fi nevoie de vreun avans.

De precizat că și exploatarea avioanelor F-35 este una destul de costisitoare, pe măsura performanțelor. Astfel, dacă o oră de zbor cu F-16 Fighting Falcon costă 26.927 de dolari, o misiune similară cu F-35 Lightning II consumă din buget 41.986 de dolari. Ca o paralelă, o oră de zbor cu MIG-21 LanceR costă numai 6.500 de dolari.

Aprobarea CSAT

Reamintim că, Forțele Aeriene Române se vor dota cu cel mai puternic avion de luptă din lume, F-35 Lightning II, după ce Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a aprobat, ieri, concepția de realizare a capabilității operaționale de apărare aeriană cu avioane multirol de generația a V-a.

„În cadrul ședinței CSAT, a fost analizată şi dezvoltarea aviației militare a României. Realizarea unor capabilităţi operaționale de apărare aeriană robuste, credibile, interoperabile, flexibile şi eficiente, destinate atât îndeplinirii angajamentelor asumate ca urmare a calității de stat membru NATO şi UE, cât și descurajării unei posibile agresiuni, reprezintă condiţia esenţială pentru îndeplinirea obiectivelor politicii de apărare a României. Spectrul capabilităților de apărare menționate va include, printre altele, capabilități sporite de apărare aeriană și anti-rachetă pentru protecția forțelor proprii și capabilități avansate și diversificate de foc și de lovire cu precizie la mare distanță. Procesul de modernizare a Forțelor Aeriene Militare va continua prin achiziționarea de avioane de ultimă generație F-35. Aceste avioane, dotate cu o gamă largă de senzori avansaţi, capacitate de schimb de informaţii criptate în timp real atât cu platforme aeriene, cât şi cu sisteme de apărare cu baza la sol, capacitate de gestionare reală a imaginii operaţionale a câmpului de luptă, precum şi cu muniţii inteligente de înaltă precizie, permit realizarea şi menţinerea superiorităţii aeriene, condiţie obligatorie pentru asigurarea suveranităţii în spaţiul aerian naţional şi, la nevoie, pentru apărarea acestuia“, se arată într-un comunicat al instituției.

Avioanele vin în 2030

General-maior dr. ing. Teodor Incicaș, șeful Direcției Generale pentru Armamente din Ministerul Apărării (MApN), a declarat recent că prima escadrilă de F-35 a României va ajunge la piloții români după 2030. „Achiziția F-16 e o etapă interimară până la realizarea avionului de generația a 5-a, adică F-35. Armata României își propune ca după 2030 să realizeze prima capabilitate operațională, prima escadrilă de avioane F-35. În acest sens e nevoie de demersuri complexe precum analize în ceea ce privește infrastructura, realizarea corecțiilor de infrastructură prin investiții, iar mai apoi achiziția care e și ea complexă ca derulare, dar și ca termen de livrare. De aceea e de dorit ca anul acesta sau la anul să facem demersuri pentru semnarea contractului pentru F-35“, a precizat generalul-maior dr. ing. Teodor Incicaș. El a subliniat că acest demers nu se poate realiza fără aprobarea Consiliului Suprem de Apărare al Țării și fără aprobarea prealabilă a Parlamentului.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante