Trădat de foști aliați, Trump este preocupat de loialitate în timp ce contemplă un nou mandat la Casa Albă

Trădat de foști aliați, Trump este preocupat de loialitate în timp ce contemplă un nou mandat la Casa Albă

Obsesia lui Donald Trump de a avea în preajmă persoane loiale pare să se amplifice pe măsură ce fostul președinte american contemplă perspectiva unui al doilea mandat la Casa Albă, relatează NBC News.

Trump este aproape să câștige nominalizarea Partidului Republican pentru președinție FOTO EPA-EFE

„Îi chestiona pe cei prezenți în Biroul Oval cu privire la cui sunt loiali -lui sau foștilor șefi”, a dezvăluit o sursă care a fost de față despre începutul mandatului din 2017.

Deși a încercat să se înconjoare de persoane loiale, frecvent Trump s-a trezit în postura de a fi dezamăgit de cei pe care i-a angajat - în măsura în care aceștia au ales reputația, ambițiile personale sau chiar respectarea Constituției în loc să dea curs cererilor sale.

„Nu mai putem permite să se întâmple din nou”, ar fi spus Trump la o ședință la care a participat al treilea secretar de stat al său, Mark Esper, alături de alți consilieri, cu referire la faptul că oamenii pe care a căror loialitate au mizat au dezamăgit, a dezvăluit o sursă la curent cu acea discuție.

De la procurorul general Jeff Sessions care nu s-a opus numirii procurorului special Robert Mueller pentru a ancheta coluziunea cu Rusia în alegerile prezidențiale din 2016, până la refuzul procurorului general William Barr de a invalida rezultatul alegerile din 2020, respectiv cel al vicepreședintelui Mike Pence de a respinge electorii, Trump s-a simțit trădat chiar de oficialii despre care a crezut că îi datorează cel mai mult.

Esper, la rândul lui, avea să fie îndepărtat fără prea multe menajamente după ce n-a mai fost de acord de Trump.

În prezent, în timp contemplă perspectiva unui al doilea mandat în Biroul Oval, obsesia sa pentru fidelitate pare să se fi amplificat. În acest sens, persoane care au stat în preajma fostului președinte american sunt convinse că acesta va fi criteriul după care își va alege echipa în cazul în care obține realegerea.

Trump a adus în discuție problema loialității și în declarațiile sale publice. În ajunul alegerilor primare din Iowa, el a subliniat acest aspect la un miting electoral, în ceea ce îi privește pe guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, și pe fostul ambasador SUA la ONU, Nikki Haley, contracandidați care i-au fost cândva aliați.

Succesul lui Trump dacă va avea o nouă șansă la Casa Albă va depinde de cooptarea unor oameni dedicați agendei sale, spun persoane de top numite în primul său mandat de președinte.

Trump și aliații săi au planuri mari pentru al doilea mandat - alături de amintiri încă proaspete ale unei bătălii de patru ani împotriva unui stat administrativ ostil. Dar fără aliați în posturi-cheie, ambițiile de a desființa birocrația federală, de a revizui procesul de reglementare și a reduce bugetele ar putea să moară în fașă.

„Ei trebuie să fie hotărâți în ceea ce privește angajamentul lor față de viziunea președintelui", a declarat un oficial de top al lui Trump despre cei care ar putea fi selectați pentru funcții importante.

„Nu ai fost ales; ești un oficial al cabinetului și faci parte a ramurii executive, iar sarcina ta este să înțelegi și să execuți", a explicat el.

În căutarea „trupelor de șoc”

Ai patru ani la dispoziție. Ai trei sau patru lucruri majore pe care le poți realiza - lucruri majore - și trebuie să ai sprijinul deplin al unei echipe loiale", a declarat un consilier extern al lui Trump. „Cred că președintele va avea asta".

Un fost oficial de la Casa Albă, vorbind despre planurile de a trimite loialiști mai bine pregătiți pentru a duce la îndeplinire agenda lui Trump, a spus: „Nu vom sta și aștepta ca Senatul, care este foarte, foarte divizat și nici măcar în mâinile conservatorilor, să facă lucrurile. Lucrurile se vor întâmpla, chiar înainte de ziua inaugurării".

Conservatorii pregătesc deja terenul pentru ca „trupele de șoc" să ocupe posturi în administrație într-un al doilea mandat al lui Trump. De pildă, Association of Republican Presidential Appointees, organizează o „tabără de pregătire a nominalizaților" între 19 și 20 februarie, în suburbiile Washingtonului.

Aceasta promite să le ofere viitorilor nominalizați o perspectivă asupra „contextului operațional în care aceștia lucrează pentru a pune în aplicare agenda președintelui”, respectiv „tacticile pe care aceștia le pot folosi pentru a-l ajuta pe președinte să obțină controlul asupra pârghiilor de putere și să contracareze o birocrație ostilă".

„Eforturile depuse de diverse grupuri non-profit sunt cu siguranță apreciate și pot fi extrem de utile", au declarat consilierii principali ai campaniei lui Trump, Susie Wiles și Chris LaCivita, într-o declarație din noiembrie.

Totuși, niciunul dintre aceste grupuri sau persoane nu vorbește în numele președintelui Trump sau al campaniei sale. Vom avea un efort oficial de tranziție care va fi anunțat la o dată ulterioară".

Aliații promit să ajute la „eliminarea celor care ar folosi subterfugii" în încercarea de a-l submina pe Trump din interior, a declarat fostul oficial.

„Acesta este un sport dur și știm că vor exista persoane care vor dori să îl submineze pe președinte", a adăugat persoana respectivă.

Un strateg politic având legături cu un republican care a fost vehiculat în presă drept potențial contracandidat al lui Trump a declarat: „Dacă ești Trump, prețuiești loialitatea mai presus de orice, mai ales pentru că el consideră că Mike Pence a comis un păcat capital".

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat