Trădat și de ai lui?/Fotografie cu tâlc apărută într-o publicație de limbă germană din Sibiu cu una din proprietățile președintelui Iohannis

Trădat și de ai lui?/Fotografie cu tâlc apărută într-o publicație de limbă germană din Sibiu cu una din proprietățile președintelui Iohannis

Publicația sibiană de limbă germană Siebenbürgische Zeitung a prezentat o fotografie rară care surprinde momentul ridicării pentru deportare a unor etnici germani din Sibiu către lagărele de muncă forțată din Uniunea Sovietică.

Fotografia, realizată în 13 ianuarie 1945, de Julius Stefan Hann von Hannenheim, fost director de școală și pasionat de fotografie, este una dintre puținele imagini care ilustrează acest moment dramatic al istoriei Transilvaniei.

În prim-plan se pot observa fiicele fotografului, Gertrud („Trudi”) și Inge von Hannenheim, pregătite pentru deportare, alături de o vecină, ea fiind deja ”ridicată„. Apar în fotografie și un polițist român, un comisar sovietic și doi soldați sovietici cu cască și înarmați, pe post de escortă militară.

Inedit este faptul că imaginea a fost capturată în fața casei familiei Hann von Hannenheim, situată pe actuala stradă Someșului nr. 13, iar aici deține acum familia Iohannis un imobil.

Pe proprietatea președintelui își are sediul acum o firmă a omului de afaceri Werner Keul.

Imobilul deținut de președintele României în Sibiu, pe strada Someșului nr. 13, este una proprietățile imobiliare ale șefului statului și apare în declarația aceastuia de avere.

Dacă ne reîntoarcem în timp, pentru familia Hann von Hannenheim, această fotografie a devenit un ultim portret împreună. Inge von Hannenheim a decedat în 1948 într-un lagăr din Jenakijeve, Ucraina, din cauza unei boli gastrointestinale care a fost tratată prea târziu. Sora ei, Trudi, a ajuns ulterior în Germania de Vest, unde s-a stabilit ulterior, deși ar fi dorit să se întoarcă acasă, potrivit Siebenbürgische Zeitung .

Publicația „Siebenbürgische Zeitung” relatează că această fotografie a fost păstrată de Dr. Florian Kimm, fiul lui Trudi von Hannenheim, și face parte dintr-o serie de mărturii despre soarta etnicilor germani deportați în perioada postbelică.

În ianuarie 1945, 30.000 de femei și bărbați din Transilvania au fost deportați în Uniunea Sovietică pentru a efectua muncă forțată. Mulți nu s-au întors niciodată, iar cei care au supraviețuit au purtat adesea cicatrici fizice și psihologice pe tot parcursul vieții. La sfârșitul lunii trecute, comunitatea sașilor a comemorat 80 de ani de la momentul deportării.


Citește și:

populare
astăzi

1 „E timpul să o rupem cu România. Primul pas: închiderea bazelor americane”

2 Un articol care chiar merită citit / Ce a uitat Europa și ce și-a amintit America

3 O informație care a trecut aproape neobservată...

4 Surpriză în negocierile pentru pace! / Rusia vrea să elimine din echipa lui Trump singurul personaj care pare „prea înțelegător cu Kievul”!

5 „Băieți, vă veți rupe dinții și de data asta!” / Războiul „clonelor” între România TV și Realitatea Plus. Atac violent la adresa Ancăi Alexandrescu