TRĂDĂTORI de țară! Scrisoarea anti-Kovesi a lui Toader din FT a fost PLĂTITĂ și ASUMATĂ de Guvernul României!

TRĂDĂTORI de țară! Scrisoarea anti-Kovesi a lui Toader din FT a fost PLĂTITĂ și ASUMATĂ de Guvernul României!

TRĂDĂTORI de țară! Scrisoarea anti-Kovesi din FT a fost PLĂTITĂ și asumată de Guvernul României! Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat pentru  HotNews.ro că scrisoarea transmisă publicației Financial Times în care arată că Laura Codruța Kovesi nu ar trebui numită în funcția de procuror european a fost trimisă în numele Guvernului.

"Este o scrisoare oficială, redactată și trimisă în numele Guvernului României", a răspuns Tudorel Toader, întrebat de HotNews.ro despre scrisoarea trimisă cunoscutei publicații financiare Financial Times.

UPDATE/Întrebat dacă a trimis această scrisoare și altor publicații sau instituții, dacă este o replică la articolul publicat de conducerea publicației și dacă este vorba despre un articol plătit, Tudorel Toader a transmis, tot printr-un sms: „Nu am știut că articolul inițial a fost plătit".

„Coerciția” în campania anti-corupție din România este titlul unei scrisori semnate de Tudorel Toader și publicate de Financial Times în care ministrul Justiției o desființează pe Laura Codruța Kovesi și spune că aceasta nu ar trebui numită în fruntea Parchetului European. Toader susține că DNA ar fi făcut, sub conducerea lui Kovesi, 3.420 de dosare unor judecători și procurori și o citează pe judecătoarea Dana Gârbovan, care s-ar fi declarat ”șocată”.

În 28 februarie, Financial Times a publicat un editorial semnat de Consiliul Editorial și intitulat "Femeia potrivită pentru postul de procuror-șef al Europei".

„Nu am nimic personal contra Laurei Codruța Kovesi, unul dintre cei trei candidați la poziția de procuror-șef în noua instituție a Procurorului European. Dar, din toate dovezile pe care le-am văzut - de la judecători, procurori și alte surse credibile - ea nu ar trebui numită în această poziție de o importanță vitală”, scrie Toader în Financial Times.

„Doamna Kovesi nu a fost demisă anul trecut pentru că agenția anti-corupție pe care o conducea, DNA, viza politicieni corupți. Ea a fost demisă pentru că DNA încălca legea. Curtea noastră constituțională a spus acest lucru. Strategia de anchetare a doamnei Kovesi se baza pe coerciție”, susține Toader.

”Coerciția” în campania anti-corupție din România este titlul unei scrisori semnate de Tudorel Toader și publicate de Financial Times în care ministrul Justiției o desființează pe Laura Codruța Kovesi și spune că aceasta nu ar trebui numită în fruntea Parchetului European. Toader susține că DNA ar fi făcut, sub conducerea lui Kovesi, 3.420 de dosare unor judecători și procurori și o citează pe judecătoarea Dana Gârbovan, care s-ar fi declarat ”șocată”.

Toader nu spune însă că nu este vorba despre dosare propriu-zise, ci despre plângeri depuse pe numele unor magistrați și care sunt obligatoriu de înregistrat.

„Aceste investigații rămâneau de obicei deschise și nu erau niciodată trimise în judecată. Ele erau folosite ca mijloc de presiune asupra judecătorilor”, a scris Tudorel Toader în scrisoarea publicată de Financial Times.

 
Acesta a spus ca dupa plecarea lui Kovesi de la DNA a descoperit ca, pe parcursul a patru ani in timp ce aceasta era in functie, s-au inceput investigatii impotriva a 3.420 de judecatori si procurori - peste jumatate din magistratura. El a precizat ca aceste dosare au ramas deschise si nu au fost niciodata judecate.

El a mai spus ca noua sectie infiintata pentru investigarea magistratilor, care este independenta de DNA, a raportat ca a preluat 1.422 de dosare.

"Aproximativ 70% au fost initiate pe plan intern - nu ca urmare a unei plangeri externe. Majoritatea dosarelor au ramas deschise dupa cel putin doi ani si, conform raportului, au fost initiate ca raspuns la hotararile si hotararile care s-au opus vointei DNA-ului. Dana Garbovan, presedintele Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania, a numit raportul 'socant'", a adaugat Toader in scrisoare.

El a mai acuzat ca uneori se recurgea la inculpari fata de unii judecatori sau procurori vizati pentru ca acestia sa poata fi suspendati si eliminati din cazurile in care DNA avea un inderes.

"Judecatorii care au revizuit dosarele preluate de DNA au gasit, de asemenea, modificari ale transcrierilor convorbirilor telefonice, dovezi false, denunturi false ale martorilor si dovezi atenuante, in mod deliberat, retinute de la inculpati.

Aceasta nu este justitie. Parchetul European trebuie sa ii urmareasca in mod agresiv pe infractori, dar nu prin sacrificarea respectarii drepturilor omului si a procesului corespunzator", a incheiat Tudorel scrisoarea.

Mesajul ministrului Jusției vine în condițiile în care astăzi, la Bruxelles, are loc Conferința președinților, formată din președintele Parlamentului European și liderii grupurilor politice, care vor atabili echipa de negociere cu Consiliul UE pentru desemnarea viitorului procuror-șef european, post pentru care candidează Laura Codruța Kovesi. Tot astăzi, Kovesi este chemată la audieri la secția de anchetare a magistraților în dosarul în care este urmărită penal după un denunț al lui Sebastian Ghiță.

Fosta șefă DNA declara sâmbătă că au fost prea multe coincidențe în dosarul penal pe care i l-a făcut Secția de anchetare a magistraților - s-a început urmărirea sa penală chiar înainte de a merge la audierea din Parlamentul European, iar acum este chemată din nou la Parchet chiar joi, în ziua în care trebuia să meargă din nou la Bruxelles.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina