Transplantul de organe de la animal la om ar putea fi posibil cu ajutorul unui medicament, spun oamenii de știință

Transplantul de organe de la animal la om ar putea fi posibil cu ajutorul unui medicament, spun oamenii de știință

Oamenii de știință spun că sunt mai aproape de a înțelege cel mai bun mod de a face corpul uman să fie receptiv la o donare de organe de la o altă specie, un efort care ar putea ajuta la rezolvarea penuriei actuale de organe, notează CNN.

Peste 100.000 de persoane din SUA se află pe lista de așteptare pentru transplanturi. FOTO: Pixabay

Peste 100.000 de persoane din SUA se află pe lista de așteptare pentru transplanturi, iar o medie de 17 persoane mor în fiecare zi în timp ce așteaptă. Medicii au petrecut zeci de ani experimentând alternative, iar mulți văd acum un potențial în înlocuirea organelor umane care nu mai funcționează cu organe de porc modificate genetic.

Xenotransplantul, așa cum este numit transplantul de organe între specii , se află încă în stadii incipiente. Nu există niciun studiu clinic pe oameni care să aibă loc și care să fi fost aprobat de Administrația americană pentru alimente și medicamente, dar cercetătorii care au realizat un studiu publicat joi în Journal of Clinical Investigation spun că descoperirile lor ar putea face posibile studiile pe oameni.

Pentru realizarea studiului, medicii de la Universitatea din Alabama-Birmingham, Marnix E. Heersink School of Medicine au transplantat rinichi de porc modificați genetic la trei persoane aflate în moarte cerebrală și au demonstrat că pot face acest lucru folosind aceleași medicamente aprobate de FDA folosite în cazul donațiilor de la om la om.

În cazul oricărui tip de transplant, fie că este de la un om sau de la un animal, medicii trebuie să administreze primitorului medicamente care să suprime sistemul imunitar, astfel încât organismul să nu respingă organul necunoscut. În unele cazuri, atunci când pacienții sunt deosebit de vulnerabili la infecții, aceștia ar putea primi un tratament suplimentar pentru a oferi protecție împotriva bacteriilor încapsulate, cum ar fi Neisseria meningitidis, germenul care provoacă meningita.

Cercetătorii care au realizat noul studiu au comparat rezultatele obținute de la doi porci primitori de rinichi care au primit medicamentele standard de imunosupresie și o terapie suplimentară aprobată de FDA, numită eculizumab, cu rezultatele obținute de cineva care a primit doar medicamente de imunosupresie. Combinația a părut să funcționeze cel mai bine.

Studiul a arătat că medicii nu au fost nevoiți să folosească medicamente de specialitate sau experimentale pentru acest proces de transplant, ceea ce ar face mai ușoară introducerea lucrării în studiile pe oameni aprobate de FDA, a declarat autorul studiului, Dr. Jayme Locke, profesor de chirurgie și director al Diviziei de transplanturi de la Școala de Medicină Heersink.

Menținerea unor lucruri cât mai similare și cât mai simple ar face, de asemenea, ca procesul să fie generalizabil, a spus Locke.

„Dacă facem acest lucru folosind medicamente pe care transplantologii din întreaga lume știu cum să le folosească, atunci când începem să ne gândim la extinderea și la posibilitatea de a oferi acest tratament cât mai multor oameni”, a adăugat ea. „Pur și simplu scade complexitatea a ceea ce încerci să faci”.

Noua cercetare este limitată, deoarece a fost demonstrată doar pe trei pacienți. Ca în orice știință, avansul arată o progresie în trepte, dar medicii care lucrează la cercetări ce implică transplanturi au felicitat echipa pentru ceea ce chirurgul Dr. Sheri Krams a numit „o muncă extraordinar de inovatoare”.

Dr. Mandy Ford, directorul științific al Centrului de Transplant Emory, a fost de acord că nevoia extremă de organe face ca orice progres în acest domeniu să fie important.

„Există o lipsă critică de organe de la donatori în Statele Unite și în întreaga lume, iar xenotransplantul are într-adevăr potențialul de a fi o soluție revoluționară și permanentă la această problemă”, a declarat Ford, care nu a lucrat la noul studiu, dar l-a caracterizat ca fiind un „progres major”.

„Folosirea acestui regim aprobat de FDA, cred că ne apropie de realitatea clinică de a putea începe studiile clinice și ne apropie cu un pas de a face din xenotransplant o realitate clinică”, a adăugat Ford.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?