„Trebuie să fim pregătiți pentru o confruntare cu Rusia care ar putea dura decenii”

„Trebuie să fim pregătiți pentru o confruntare cu Rusia care ar putea dura decenii”

Într-un interviu acordat sâmbătă presei germane, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut europenilor să își sporească producția de armament pentru a spori livrările către Ucraina și pentru a preveni o confruntare cu Rusia „care ar putea dura zeci de ani", transmite France Presse.

Jens Stoltenberg la sediul NATOFoto: FEDERICO GAMBARINI / AFP / Profimedia

Cu mai puțin de o săptămână înainte de reuniunea miniștrilor apărării din cadrul NATO, care va avea loc la Bruxelles pe 15 și 16 februarie, Jens Stoltenberg a insistat asupra faptului că „trebuie să ne reconstruim și să ne dezvoltăm mai rapid baza industrială, pentru a crește volumele livrate Ucrainei și pentru a ne reface propriile stocuri".

„Acest lucru înseamnă să trecem de la o producție lentă pe timp de pace la o producție rapidă în caz de conflict", a declarat Stoltenberg pentru ziarul german de duminică Welt am Sonntag.

Trebuie să fim pregătiți pentru o confruntare care ar putea dura decenii

„Nu există o amenințare militară iminentă împotriva unui aliat (din NATO). Dar, în același timp, Kremlinul lansează în mod constant amenințări împotriva țărilor NATO", a observat Stoltenberg.

Subliniind că invazia Rusiei în Ucraina, în urmă cu aproape doi ani, a arătat că „pacea în Europa nu este un lucru de la sine înțeles", el a insistat asupra importanței de a proteja țările din Alianța Nord-Atlantică.

„Atât timp cât investim în securitatea noastră și rămânem uniți, vom continua să descurajăm agresiunea", a spus el.

„NATO nu caută un război cu Rusia, dar trebuie să fim pregătiți pentru o confruntare care ar putea dura decenii", a avertizat Stolteberg.

Declarația lui Stoltenberg vine după ce, în ultima vreme, mai multe țări, în special din estul Europei, au avertizat că președintele rus este capabil să extindă conflictul pe care l-a pornit în Ucraina.

Cel mai recent, vineri, vicepremierul polonez Wladyslaw Kosiniak-Kamysz a spus că declaraţiile lui Vladimir Putin, care în interviul acordat jurnalistului american Tucker Carlson a exclus posibilitatea ca Rusia să invadeze alte ţări după Ucraina, „nu au nicio credibilitate” şi „nu vor adormi vigilenţa” Poloniei.

Comandantul Armatei române: Rusia nu se va opri aici

Noul șef al Statului Major al Apărării din românia, generalul Gheorghiță Vlad, aflat în funcție din noiembrie 2023, avertizează că Armata României nu are legea necesară pentru a pregăti populația să facă față în cazul extinderii războiului din Ucraina și nici pentru a acționa proporțional cu pericolele militare existente.

El s-a declarat „mai mult decât convins că politica președintelui Putin va escalada în perioada imediat următoare”.

„Da, populația României, la fel ca întreaga populație din Uniunea Europeană, din Europa, trebuie să se îngrijoreze și trebuie să adoptăm măsurile corespunzătoare pentru a fi pregătiți”, a spus șeful Armatei, la Europa Liberă.

Premierul Marcel Ciolacu a reacționat, întrebat despre aceste declarații, spunând că „România nu are niciun risc să fie angajată în vreun război”.

„Suntem totuși o țară la granița unui conflict, nu putem să stăm nepăsători”, a declarat și Nicolae Ciucă.

Medvedev a vorbit despre un război asimetric cu NATO

Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate de la Moscova, a declarat miercuri că Rusia va fi nevoită să poarte un război „asimetric” în cazul unui conflict militar cu NATO și că acesta va însemna „sfârșitul tuturor”.

Înaltul oficial rus a scris într-un mesaj publicat pe canalul său de Telegram că declarațiile politicienilor occidentali despre „un conflict militar iminent” cu Moscova „sunt foarte periculoase” și că Rusia „a spus în repetate rânduri că nu are astfel de planuri”.

Oficialul rus a admis totodată că potențalul militar al Rusiei și cel al NATO „sunt incomparabile”, afirmând că bugetul militar total al țărilor occidentale poate ajunge la 1,5 trilioane de dolari.

Mevdedev a amenințat că, prin urmare, răspunsul Moscovei va fi asimetric, cu rachete balistice și de croazieră armate cu „focoase speciale”, o referință la arsenalul nuclear al Rusiei, cel mai mare din lume.

Medvedev, Vladimir Putin, oficiali ruși și principalele figuri ale propagandei Kremlinului au lansat în ultimii doi ani tot felul de amenințări, mai mult sau mai puțin voalate, privind atacarea unor țări NATO, și au amintit constant că Rusia este o mare putere nucleară.

Trebuie să fim pregătiți pentru un conflict cu Rusia, au avertizat liderii occidentali

Lunea aceasta ministrul polonez al apărării Wladyslaw Kosiniak-Kamysz a devenit ultimul oficial din Europa care a avertizat că țara sa trebuie să se pregătească urgent pentru ameninţarea unui război cu Rusia.

„Mă aştept la orice scenariu şi le iau în serios pe cele mai rele. Aceasta este sarcina unui ministru al apărării în situaţia în care ne regăsim astăzi”, a declarat Kosiniak-Kamysz.

Comentariile făcute luni de Kosiniak-Kamysz au venit după ce mai mulți oficiali de rang înalt din țări precum Marea Britanie, Germania, Suedia sau Olanda au avertizat că țările lor și UE trebuie să fie pregătite pentru un conflict cu Rusia.


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat