Trei bulgari condamnați pentru spionaj în favoarea Rusiei au participat la un eveniment în Parlamentul britanic

Trei bulgari condamnați pentru spionaj în favoarea Rusiei au participat la un eveniment în Parlamentul britanic

Trei bulgari condamnați în martie pentru spionaj în favoarea Rusiei au participat la un eveniment în Palatul Westminster, a descoperit o investigație BBC News . Orlin Roussev, Biser Jambazov și Katrin Ivanova au fost prezenți la un eveniment pentru a dezbate Brexit în sala unei comisii în mai 2016.

Orlin Roussev, în dreapta, și Biser Dzhambazov, așezat lângă el FOTO FACEBOOK

Orlin Roussev, în dreapta, și Biser Dzhambazov, așezat lângă el FOTO FACEBOOK

Fotografiile postate pe social media și descoperite de BBC îi arată pe spioni alături de reprezentanți ai partidelor politice europene.

Două persoane care l-au cunoscut pe Orlin Roussev în acea perioadă relevantă au confirmat este bărbatul prezent la evenimentul din Camera Comunelor. Ivanova, vizibilă de asemenea în fotografii, apare pe o listă de persoane care au indicat că vor participa.

Utilizarea sălii pentru eveniment a fost sponsorizată de fosta deputată de West Ham, Lyn Brown, acum baronesă de Silvertown.

Aceasta a declarat pentru BBC că „nu are absolut nicio amintire” a evenimentului și nu crede că „s-a întâlnit sau a vorbit cu cele trei persoane”.

Nu există indicii de abateri din partea organizatorilor evenimentului sau a participanților.

Katrin Ivanova a fost condamnată pentru infracțiuni alături de Tihomir Ivancev și Vania Gaberova între august 2020 și februarie 2023, în urma unui proces de patru luni desfășurat la Old Bailey din Londra.

Roussev, liderul celulei de spionaj din Marea Britanie, și Djambazov, locotenentul său principal, pledaseră deja vinovați, împreună cu un alt bărbat, Ivan Stoianov.

Împreună, au desfășurat operațiuni de supraveghere în toată Europa, vizând inamicii regimului lui Vladimir Putin, inclusiv jurnaliștii de investigație Christo Grozev și Roman Dobrokhotov, precum și disidenți și personalități politice din Rusia

Cei șase, care sunt stabiliți în Regatul Unit, urmează să fie condamnați săptămâna aceasta.

O anchetă anterioară a BBC a identificat două femei care făceau parte din grup în afara Regatului Unit și care sunt încă în libertate.

Activitățile celulei au fost dirijate din Rusia de Jan Marsalek, un fost director financiar austriac despre care se spune că s-ar ascunde la Moscova, după ce a fost acuzat de fraudă în Germania în urma prăbușirii companiei de procesare a plăților Wirecard.

Marsalek este agent al serviciilor de informații rusești. O arhivă de zeci de mii de mesaje schimbate pe Telegram între Marsalek și Roussev, recuperată de poliția britanică, a indicat o strânsă coordonare cu „prietenii austriacului din Rusia”.

Schimburile de e-mailuri văzute de BBC au arătat că Roussev era deja în contact cu Marsalek la momentul evenimentului din mai 2016 din Parlament.

Roussev a lucrat ca director tehnic pentru o firmă de servicii financiare după ce s-a mutat în Marea Britanie în 2009. Rolul i-a cerut, de asemenea, să stea o perioadă în Rusia.

Însă BBC a aflat că acesta a fost concediat în 2012, după ce a fost prins deturnând sume semnificative de bani - 130.000 de dolari pe parcursul a șase luni.

După ce a fost concediat, Roussev s-a dat drept un om de afaceri la evenimentele din industrie.

Evenimentul din Parlament a fost organizat de reprezentanți ai partidelor politice europene, inclusiv Partidul Socialist Bulgar (BSP), căruia i s-au alăturat Dzhambazov și Ivanova la începutul anului 2016.

În timpul procesului, au fost prezentate ca probe mesaje între Djambazov și Roussev, în care primul se lăuda cu legături politice în „eșalonul superior” al BSP. Din 2015, Djambazov a fost implicat activ în administrarea alegerilor bulgare din Marea Britanie, prin intermediul Ambasadei. Ivanova și Gaberova au lucrat, de asemenea, în această calitate în diferite momente.

Fotografiile evenimentului din Parlament, publicate pe Facebook, îi arată pe Roussev, Djambazov și Ivanova așezați în spatele lui Georgi Pirinski, un fost comunist născut în SUA, care a fost președinte al Adunării Naționale Bulgare. La momentul întâlnirii, acesta era membru al Parlamentului European din partea BSP, partid care a înlocuit Partidul Comunist Bulgar în 1990.

Spionii s-au așezat în spatele fostului politician bulgar Georgi Pirinski FOTO FACEBOOK

Spionii s-au așezat în spatele fostului politician bulgar Georgi Pirinski FOTO FACEBOOK

Printre alți participanți ce apar în fotografie se numără Roberto Sperenza, care a fost ministrul Sănătății al Italiei în timpul prim-ministrului Guiseppe Conte între 2019 și 2022, reprezentanți ai Partidului Social Democrat din România și un consilier al Partidului Laburist.

O postare pe site-ul BSP publicată înainte de eveniment susținea că la acesta vor participa „reprezentanți ai tuturor partidelor parlamentare din parlamentul britanic”. Nu este clar dacă acest lucru s-a întâmplat.

Sir Iain Duncan-Smith, deputat și fost lider al Partidului Conservator, a declarat că Parlamentul ar trebui să investigheze dacă grupul a intrat în clădire și în alte ocazii.

„Parlamentul ar trebui să investigheze ce s-a întâmplat”, a spus el.

„E atât de ușor să intri și să ieși... Dacă sunt înăuntru, au ocazia să dea peste, să se întâlnească, să vadă și chiar să intre în birouri dacă nu suntem atenți.”

Un purtător de cuvânt al parlamentarului a declarat: „Parlamentul este o clădire publică și facilităm vizitele a mii de oameni în fiecare săptămână.

„Avem implementate procese de securitate robuste, siguranța și securitatea tuturor celor care lucrează și vizitează Parlamentul fiind prioritatea noastră.”

„Membrii ambelor camere pot sponsoriza evenimente... în conformitate cu propria lor judecată”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Anterior, au fost exprimate îngrijorări cu privire la securitatea Parlamentului în contextul presupuselor activități de spionaj ale unor actori statali.

În 2024, un fost cercetător parlamentar, Christopher Cash, în vârstă de 30 de ani, a negat spionajul în favoarea Chinei. El va fi judecat alături de Christopher Berry, în vârstă de 33 de ani, în octombrie.

Cu doi ani mai devreme, MI5 a avertizat că o presupusă agentă chineză, Christine Lee, s-a infiltrat în Parlament pentru a se amesteca în politica britanică.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 LIVE Alegeri prezidențiale 2025, turul 1 / Crește ritmul de vot în marile orașe

2 LIVE Rezultate alegeri prezidențiale 2025 / George Simion a câștigat primul tur cu 41% / Nicușor Dan, în turul doi

3 BREAKING Nicușor Dan crește cu un procent pe oră!

4 LIVE Rezultate exit-poll: George Simion, dat câștigător de Avangarde și INSCOP / Nicușor Dan și Crin Antonescu se bat pentru locul 2 / Votul din diaspora …

5 VIDEO O imagine care spune totul despre ce se întâmplă în PSD...