Trei submersibile chinezești fără echipaj uman au coborât la peste 10.000 de metri adâncime în Oceanul Pacific (FOTO-VIDEO)

Trei submersibile chinezești fără echipaj uman au coborât la peste 10.000 de metri adâncime în Oceanul Pacific (FOTO-VIDEO)

Trei submersibile fără echipaj uman au coborât la peste 10.000 de metri adâncime și au efectuat o serie de teste în Oceanul Pacific, au anunțat oamenii de știință chinezi joi, citați de Xinhua.

Cui Weicheng, director al Centrului de cercetare la mare adâncime de la Universitatea de oceanografie din Shanghai, a condus o echipă de cercetători care au realizat această cercetare din Groapa Marianelor, cel mai adânc punct de pe Pământ.

Grupul de oameni de știință s-a îmbarcat la 3 decembrie la bordul navei științifice Zhang Jian, care avea la bord trei dispozitive de scufundare la mare adâncime, un submersibil cu echipaj uman și unul fără echipaj uman, toate capabile să se scufunde la 10.000 de metri adâncime.

Între 25 și 27 decembrie, trei dispozitive de scufundare la mare adâncime au coborât în Groapa Marianelor, a declarat Cui Weicheng pentru Xinhua.

Primul dispozitiv din seria numită "Rainbow Fish" a făcut fotografii, al doilea a prelevat mostre de sedimente, iar cel de al treilea mostre biologice, a mai precizat Cui Weicheng.

Toate cele trei susmersibile au coborât la peste 10.000 de metri adâncime, iar cel de al treilea a adus la suprafață 103 amfipode.

Proiectul Rainbow Fish este un laborator mobil cofinanțat de stat și cu capital privat. "Testul încununat de succes reprezintă un pas înainte în cercetarea chineză la mare adâncime", a apreciat omul de știință chinez.

În lume există 26 de gropi marine, categorie în care intră cavitățile cu adâncime de cel puțin 6.500 de metri. În acestea trăiesc multe specii necunoscute și se află resurse energetice și de metal.

În august, submersibilul fără echipaj "Haidou-1" a coborât până la o adâncime de 10.767 de metri în Groapa Marianelor, stabilind un nou record pentru China.

China a devenit astfel cea de a treia țară după Japonia și SUA care construiește submersibile capabile să ajungă la adâncimi de peste 10.000 de metri.

Oamenii de știință estimează că China va avea un submersibil cu echipaj uman capabil să coboare la 10.000 de metri până în 2019 sau 2020.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa arată decăderea unei dive...

2 Scandalul falsului sex oral / „Nu este o gogoriță de cancan, este real și s-ar putea să se transforme într-o che…

3 Regele proștilor și-a băgat partidul în faliment! / Ponta pierde și salariul și Tesla X de 130.000 de euro de l…

4 AUDIO „Vin și te iau din pat și acolo la tine, de față cu mumă-ta și cu tac-tu, îți tai capu’!”

5 Interesant ce spune profesorul de la Yale / Rămâne de văzut dacă a fost prostie sau intenție