Tribunalul ICSID a publicat decizia în dosarul Roșia Montană. Motivele pentru care a dat dreptate României

Tribunalul ICSID a publicat decizia în dosarul Roșia Montană. Motivele pentru care a dat dreptate României

Tribunalul arbitral al Băncii Mondiale (ICSID) a publicat miercuri (aproape) integral motivarea în dosarul Roșia Montană, prin care a dat dreptate României în procesul intentat de Gabriel Resources. Instituția arată că nu a existat o conspirație sau o politică de stat prin care autoritățile române au dorit să obțină controlul asupra investiției și că statul român nu a abuzat de puterile sale în detrimentul investitorilor, ci că de fapt circumstanțele au fost nefericite și vina nu poate fi atribuită unei singure părți, scrie economedia.ro .

„Nu există nicio dovadă că întregul proces care a dus la respingerea proiectului de lege a fost afectat de un abuz de putere sau de o conspirație pentru a submina investițiile reclamanților”, arată documentul.

Gabriel Resources afirmase că anumite acțiuni, acte și omisiuni ale autorităților au fost „parte a unei politici de stat menite să obțină controlul asupra obiectului investiției” și că au fost determinate de o conspirație, o campanie deliberată sau un model sau un scop subiacent.

Tribunalul ICSID recunoaște faptul că reclamanții au făcut investiții substanțiale în acest proiect care, din păcate, nu s-au materializat.

„Cu toate acestea, este important de reamintit faptul că nu s-au materializat nici pentru Guvern, în calitate de partener în asociere în participație al Reclamanților în cadrul Proiectului. Acesta nu este un caz în care un stat a abuzat de puterile sale suverane pentru a profita de eforturile și capitalul investitorilor privați în detrimentul acestor investitori. Nu este nici un caz în care un stat a intervenit pentru a transfera un proiect profitabil de la un investitor privat la unul mai favorizat. Acesta este un caz în care provocările de mediu, sociale, culturale și economice cu care se confruntă un proiect minier masiv s-au dovedit până acum a fi insurmontabile în circumstanțe în care vina nu poate fi atribuită în mod corect unei singure părți sau unei singure cauze”, arată instituția.

Articol în curs de actualizare…

Amintim că România a câștigat procesul cu Gabriel Resources în dosarul Roșia Montană, în care compania ar fi urmat să exploateze resursele de aur din această zonă. Gabriel Resources cerea despăgubiri de 6,7 miliarde euro.

Statul român nu va plăti nicio despăgubire companiei Gabriel Resources în cazul Roșia Montană.

Din contră, România urmează să recupereze cheltuieli de judecată.


Citește și:

populare
astăzi

1 Va fi asfaltat cel mai vechi drum din țară, o variantă mai scurtă cu 30 de km la Valea Oltului!

2 Florin Călinescu, dividende de peste un milion de lei...

3 Primul general român format la Harvard răspunde unei întrebări presante. Ce șanse mai are Ucraina să învingă Rusia

4 Citiți și judecați voi...

5 Foarte interesante amănunte...