Trompetistul trupei Vunk, arestat preventiv într-un dosar de cămătărie

Trompetistul trupei Vunk, arestat preventiv într-un dosar de cămătărie

Curtea de Apel București a decis vineri arestarea preventivă a trompetistului trupei Vunk, Dănuț Dumitru Neculau (Dan Nicolau - numele de scenă), acuzat de procurorii DIICOT că îi ajuta pe membrii grupării "Executorii" să deturneze licitații publice organizate în București pentru achiziționarea locuințelor unor persoane care contractaseră împrumuturi de la cămătari.

Decizia nu este definitivă, însă este executorie, iar Dan Nicolau va fi dus în arestul Poliției Capitalei.

Dan Nicolau a fost reținut joi, împreună cu alți 17 membri ai grupării "Executorii", pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, complicitate la spălare de bani și deturnarea licitațiilor publice.

Potrivit unor surse judiciare, gruparea "Executorii" avea o structură piramidală, bazată pe relații de prietenie, interese comune și rudenie. Dan Nicolau este nepotul lui Dan Ion Moldoveanu, un membru de bază al grupării, au precizat sursele citate.

Gruparea era condusă de Ștefan Petre, zis "Fane", om de afaceri și administrator al mai multor societăți comerciale, iar printre membri se mai găseau doi executori judecătorești, Mihail Popa și Mihai Ghișoiu, și un avocat, Silviu Tuțoiu.

Membrii grupării ofereau împrumuturi unor persoane (debitori) aflate într-un impas financiar, percepând în mod nelegal dobânzi săptămânale sau lunare. Pentru a da o aparență de legalitate, erau încheiate cu debitorii contracte de împrumut la notariat. Persoanele împrumutate puneau ca garanție autoturisme de lux (BMW X5, Land Rover, Porsche Panamera) sau imobile (case/apartamente) iar dacă nu reușeau să achite la timp datoriile, bunurile erau scoase la vânzare în cadrul unor licitații publice. Aceste imobile erau cumpărate de intermediari ai cămătarilor la prețuri de cel mult 30% din valoarea reală și vândute apoi la valoarea reală de pe piață. Prin aceste operațiuni, membrii grupării obțineau în final câștiguri și de 300%, explică sursele judiciare.

Conform acestora, trompetistul trupei Vunk avea rolul de "creditor", "participant la licitații publice" și "adjudecatar al imobilelor vândute în cadrul licitațiilor publice". Practic, el îndeplinea rolul de intermediar la acordarea împrumuturilor și la achiziționarea de către cămătari a imobilelor scoase la vânzare în cadrul licitațiilor.

Unul dintre membrii grupării, Adrian Gherghe, a obținut prin intermediul lui Dan Nicolau, ca urmare a deturnării unei licitații publice, un teren situat în sectorul 1 al Capitalei, pe strada Dărmănești, precizează sursele citate.

De asemenea, Dan Nicolau a fost folosit de unchiul său, Dan Ion Moldoveanu, la adjudecarea în cadrul unei licitații publice a unui apartament pentru suma de 137.000 lei, mult sub valoarea reală a imobilului. Apartamentul era situat în Blocul Zodiac de pe calea Dorobanților și aparținea unei femei care se împrumutase deoarece avea mari restanțe la întreținere, adaugă sursele.

Potrivit acestora, Nicolau apare și în calitate de creditor cu suma de 50.000 de lei, în baza căruia alți membri ai grupării au deturnat o licitație publică și au intrat în posesia unui apartament situat pe strada Jean Louis Calderon, după ce o femeie nu reușit să returneze împrumutul.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD a „câștigat” Primăria Sectorului 1! Justiția paralelă a Partidului a găsit 1360 de voturi în plus pentru „…

2 Avertismentul profesorului Virgil Păunescu în legătură cu vaccinurile

3 Așa o fi?

4 Categoria „valori” / A murit „El Magico” Raj, celebrul dealer al vedetelor

5 VIDEO Pentagonul mută un arsenal ultramodern în Europa / Replica SUA la manevrele ruşilor din Marea Neagră