Trump a trecut testul protocolului cu împăratul Japoniei: I-a strâns mâna și și-a înclinat ușor capul

Trump a trecut testul protocolului cu împăratul Japoniei: I-a strâns mâna și și-a înclinat ușor capul

Președintele american Donald Trump i-a salutat luni, la Tokyo, pe împăratul Japoniei, Akihito, și pe împărăteasa Michiko cu o strângere de mână și cu o ușoară aplecare a capului, dar nu cu o plecăciune, așa cum a făcut predecesorul său Barack Obama, relatează AFP și Reuters.

În 2009, Obama a fost criticat puternic în SUA pentru că s-a înclinat prea mult în fața împăratului Akihito, așa cum cere protocolul curții imperiale japoneze.

Însă conservatorii americani au considerat acest gest ca fiind deplasat, dat fiind că Akihito, în vârstă de 83 de ani, este fiul împăratului Hirohito, asociat în special imperialismului japonez din cel de-Al Doilea Război Mondial.

Prin urmare, toate privirile au fost îndreptate luni asupra întâlnirii dintre Trump și Akihito. Însă președintele american a optat pentru un compromis, limitându-se la o ușoară înclinare a capului în momentul întâlnirii cu gazda sa.

Trump și soția sa Melania au fost apoi conduși într-o sală a palatului imperial, unde au discutat cu împăratul Akihito și cu împărăteasa Michiko, prin intermediul unor interpreți.

După întâlnire, Trump i-a strâns din nou mâna împăratului, bătându-i ușor brațul cu mâna stângă. "Vă mulțumesc pentru această întâlnire extraordinară. Sunt sigur că ne vom mai întâlni", i-a spus el lui Akihito.

Echipa lui Trump vrea ca el să evite orice incident pe timpul turneului său de 12 zile în Asia, cel mai lung turneu al unui președinte american de la George Bush tatăl în 1991-1992.

Lunea trecută, cuplul imperial japonez a primit un alt șef de stat cu maniere mai puțin convenționale, președintele filipinez Rodrigo Duterte.

Însă Duterte, a cărui politică sângeroasă antidroguri este extrem de controversată, a promis că își "va ține gura" în timpul vizitei în Japonia, iar mass-media japoneze au relatat că el s-a comportat corespunzător. El s-a înclinat de mai multe ori în fața cuplului imperial.

Trump urmează de asemenea să aibă o întrevedere la Manilla și cu Duterte la finalul turneului său asiatic.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...