Trump, acuzat de un membru al serviciilor secrete americane că a cerut un amestec al Ucrainei în alegerile prezidenţiale americane

Trump, acuzat de un membru al serviciilor secrete americane că a cerut un amestec al Ucrainei în alegerile prezidenţiale americane

Casa Albă a încercat să restrângă accesul la notele despre discuţia telefonică avută de preşedintele Donald Trump pe 25 iulie cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, menţionează un avertizor de integritate din cadrul serviciilor secrete americane într-un raport publicat joi de Congresul american, potrivit AFP şi Reuters.

''În exercitarea funcţiilor mele oficiale, am fost informat de mai mulţi responsabili ai guvernului american că preşedintele SUA s-a folosit de poziţia funcţiei sale pentru a solicita ingerinţa unei ţări străine în alegerile din Statele Unite din anul 2020'', scrie acel membru al serviciilor de informaţii în raportul datat cu 12 august.

''În zilele următoare apelului telefonic, am aflat de la mai mulţi responsabili americani că înalţi demnitari de la Casa Albă au intervenit pentru a ''închide'' toate arhivele legate de apelul telefonic'', adaugă el.

''Responsabili ai Casei Albe mi-au povestit că au fost ''forţaţi'' de avocaţi ai Casei Albe să retragă transcriptul electronic din sistemul informatic unde astfel de transcripturi sunt arhivate de obicei'', mai relatează acel angajat al serviciilor secrete americane. Apoi ''transcriptul a fost descărcat într-un sistem electronic distinct, care de regulă este utilizat pentru a arhiva şi a gestiona informaţii clasificate de o natură deosebit de sensibilă'', explică el în continuare.

''Aceste diferite acţiuni au evidenţiat, în opinia mea, că responsabili de la Casa Albă înţelegeau gravitatea a ceea ce se întâmplase la acel apel'', subliniază avertizorul de integritate. Acest agent al serviciilor secrete americane ţine să adauge că el nu a fost un martor direct al acţiunilor la care face referire, dar că le-a considerat ''credibile'', întrucât ''în aproape toate cazurile mai mulţi responsabili au evocat fapte care erau pertinente''. Conform aprecierii sale, circa 12 responsabili ai Casei Albe au ascultat de acum celebra discuţie dintre Trump şi Zelenski.

Casa Albă a publicat miercuri o stenogramă de cinci pagini cu conţinutul acestei convorbiri din 25 iulie, interceptată atunci de serviciile secrete americane şi urmată de un denunţ intern al unui membru al acestor servicii, presa relatând în urma acestui denunţ că Donald Trump i-ar fi făcut o ''promisiune'' neobişnuită lui Zelenski şi l-a încurajat în privinţa unei investigaţii asupra fiului lui Joe Biden, Hunter Biden.

Acesta din urmă a lucrat începând din 2014 pentru o companie ucraineană din sectorul gazelor, în perioada când tatăl său era vicepreşedinte al SUA în mandatul preşedintelui democrat Barack Obama. Respectiva companie ucraineană a fost ţinta unei anchete conduse de un procuror a cărui demitere a fost cerută atunci Kievului de către Joe Biden pe motivul slabelor rezultate ale acelui procuror în lupta împotriva corupţiei. Dar Trump sugerează că motivul real al acestei cereri ar fi fost de fapt investigaţia condusă de procurorul ucrainean împotriva fiului vicepreşedintelui Joe Biden.

''Există multe discuţii despre fiul lui Biden, că Biden a oprit investigaţia şi mulţi doresc să afle despre aceasta, aşadar dacă aţi putea face ceva cu procurorul general ar fi minunat. Biden s-a lăudat că a oprit investigaţia, deci dacă aţi putea vedea despre ce este vorba ... Pentru mine sună oribil'', i-a spus Trump lui Volodimir Zelenski, conform stenogramei publicate miercuri.

Acesta din urmă i-a răspuns că este ''la curent cu această situaţie'' şi l-a asigurat că viitorul procuror general ucrainean se va ocupa de această problemă. ''Viitorul procuror general va fi 100% omul meu, candidatul meu (...) El sau ea va examina această situaţie, în mod specific compania pe care aţi menţionat-o în acest caz. Ideea investigării acestui caz este să restabilim corectitudinea, aşadar ne vom ocupa de aceasta'', l-a asigurat Zelenski, care i-a cerut lui Trump ca în cazul în care dispune de informaţii suplimentare utile acestei investigaţii să le pună la dispoziţia Ucrainei.

Publicarea de către Congres a raportului scris de avertizorul de integritate survine înaintea începerii unei şedinţe a Comitetului de informaţii din Camera Reprezentanţilor, la care va fi audiat pe acest subiect directorul comunităţii americane de informaţii, Joseph Maguire.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cum arată sondajul pe baza căruia PSD şi PNL spun că discută comasarea alegerilor şi candidaturi pe liste comune

2 VIDEO Primul atac cu roi de drone al ucrainenilor a dat „daună totală” rușilor

3 Hărțile arată că asistăm la a doua invazie a Ucrainei! / Rusia a masat peste 260.000 de militari pentru a sparge frontul

4 Un articol care chiar merită citit...

5 Pieleanu îi crede cretini pe români și anunță că partidul Dianei Șoșoacă are 8%!!!