Trump anunță, în prezența președintelui sud-coreean, că "răbdarea strategică față de Coreea de Nord s-a terminat"

Trump anunță, în prezența președintelui sud-coreean, că "răbdarea strategică față de Coreea de Nord s-a terminat"

Președintele american Donald Trump a afirmat vineri că perioada 'răbdării strategice' față de regimul nord-coreean s-a încheiat, el denunțând un regim care 'nu are respect pentru viața umană', transmite AFP.

'Răbdarea strategică față de regimul nord-coreean s-a încheiat. Sincer, răbdarea s-a terminat', a declarat Trump din grădina Casei Albe, în prezența noului președinte sud-coreean Moon Jae-In, cu care s-a întâlnit pentru a doua zi consecutiv, după dineul de joi de la reședința prezidențială americană.

Anterior, cu ocazia primirii lui Moon în Biroul Oval, Trump declarase că 'vom discuta numeroasele opțiuni de care dispunem' cu privire la Coreea de Nord, fără a face alte precizări.

Președintele american a insistat de asemenea pe necesitatea unui nou acord comercial cu Seulul, după cel încheiat în urmă cu cinci ani de predecesorul său Barack Obama și care aproape a dublat deficitul SUA în relația cu Coreea de Sud.

'Renegociem chiar acum când vorbim despre un acord comercial cu Coreea de Sud și sperăm că va fi un acord echitabil, un acord corect pentru ambele părți', le-a declarat el reporterilor.

La rândul său, președintele sud-coreean a arătat că dorește să stabilească o relație de prietenie cu Donald Trump și să găsească un teren comun în privința Coreii de Nord. Moon a precizat că a avut cu Trump 'discuții foarte oneste în chestiuni care au inclus problema nucleară nord-coreeană și alte subiecte de interes reciproc'.

Moon Jae-In a anunțat de asemenea de la Casa Albă că Donald Trump va face o vizită la Seul 'în cursul anului', insistând că aceasta 'va demonstra nu doar prietenia între țările noastre, ci și legăturile strânse pe care popoarele noastre le-au construit de-a lungul timpului'.

Moon nu a menționat chestiunea comercială. Miercuri el a declarat că, sub administrația sa, practicile comerciale incorecte vor fi eliminate, iar factorii care limitează concurența vor fi reexaminați.

Potrivit Reuters, deficitul comercial al SUA în relația cu Coreea de Sud a crescut cu mai mult de 100% de la intrarea în vigoare a acordului bilateral de liber schimb KORUS în 2012, ajungând de la 13,2 miliarde de dolari în 2011 la 27,7 miliarde anul trecut. Deși se preconiza ca acordul să stimuleze o creștere anuală cu 10 miliarde de dolari a exporturilor americane, acestea au fost în 2016 cu 3 miliarde mai scăzute decât în 2011.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia