Trump ar fi fost luat prin surprindere de decizia Pentagonului de a suspenda livrările de arme către Ucraina

Trump ar fi fost luat prin surprindere de decizia Pentagonului de a suspenda livrările de arme către Ucraina

Președintele Donald Trump a luat decizia de a trimite arme defensive Ucrainei în contextul în care în privat și-ar fi exprimat frustrarea față de oficialii Pentagonului în legătură cu anunțul de săptămâna trecută privind întreruperea unor livrări de arme către Ucraina, acțiune care nu ar fi fost coordonată corespunzător cu Casa Albă, potrivit a trei persoane familiarizate cu situația, citate de AP.

Donald Trump FOTO Inquam / Eduard Vînătoru

Donald Trump FOTO Inquam / Eduard Vînătoru

Pentagonul a anunțat săptămâna trecută că va suspenda livrarea unor rachete de apărare aeriană, artilerie ghidată cu precizie și alte arme promise Ucrainei, motivând ceea ce oficialii americani au descris drept îngrijorări privind stocuri americane insuficiente. Însă Donald Trump a declarat luni că SUA se văd obligate să trimită mai multe arme Ucrainei întrucât aceștia au nevoie să se apere, inversând practic măsura.

Două dintre persoane, care au vorbit sub rezerva anonimatului despre discuții interne sensibile, au dezvăluit că a existat o oarecare opoziție internă în rândul conducerii Pentagonului față de pauza în livrări - coordonată de șeful politicilor Pentagonului, Elbridge Colby - înainte de anunțul oficial.

Una dintre persoane l-a descris pe Trump ca fiind luat „prin surprindere” de anunț. Casa Albă nu a răspuns la întrebările legate de această reacție a lui Trump.

Secretarul de presă al Pentagonului, Kingsley Wilson, a negat însă presupunerea că secretarul Apărării, Pete Hegseth, ar fi acționat fără a-l consulta pe președinte.

„Este sarcina secretarului Apărării să facă recomandări militare comandantului-șef. Secretarul Hegseth a oferit președintelui un cadru pentru a evalua transporturile de ajutoare militare și stocurile existente. Acest efort a fost coordonat la nivel guvernamental. Departamentul va continua să ofere președintelui opțiuni solide în ceea ce privește ajutorul militar pentru Ucraina, în conformitate cu obiectivul său de a pune capăt acestui război tragic și a pune America pe primul loc”, a declarat Wilson, într-un comunicat pentru Associated Press.

Întreruperea livrărilor de arme a venit într-un moment dificil pentru Ucraina, care se confruntă cu baraje aeriene tot mai intense - și mai elaborate - din partea Rusiei. Trump pare să fi recunoscut această stare de fapt când a anunțat luni seară: „Trebuie să se poată apăra. Sunt loviți foarte dur acum”.

Întrebat marți de un reporter cine a aprobat pauza în livrarea armelor, Trump răspuns pe un ton iritat: „Nu știu. De ce nu-mi spui tu?”

Suspendarea, aprobată pe 2 iulie, a afectat un pachet de ajutor care includea rachete interceptoare Patriot, cartușe de artilerie de 155 mm, rachete Hellfire, rachete aer-aer Stinger, printre altele. O parte dintre ele ajunseseră deja în Polonia și se aflau în drum spre Kiev când transportul a fost oprit, potrivit NBC News.

Axios a relatat că Trump a promis să trimită imediat 10 rachete Patriot, față de 30 câte ar fi fost pregătite pentru livrare. De asemenea, el a promis că va găsi căi de aprovizionare suplimentare.

Oficiali ai administrației Trump ar fi aflat din presă

Potrivit CNN, Hegseth nu s-a consultat cu secretarul de stat Marco Rubio sau cu trimisul special al SUA în Ucraina, Keith Kellogg, acești oficiali aflând din presă.

Decizia lui Hegseth ar fi fost influențată de o recomandare din partea subsecretarului de stat al Apărării pentru Politici, Elbridge Colby, vechi critic al ajutorului miliar acordat Ucrainei.

Propunerea lui Colby a fost aprobată de secretarul adjunct al Apărării, Steve Feinberg, înainte ca Hegseth să dea aprobarea finală. Surse au declarat pentru CNN că Hegseth, care în prezent nu are un șef de cabinet sau consilieri seniori, a considerat că decizia se aliniază cu prioritățile „America First” ale lui Trump.

Schimbare de ton a lui Trump față de Putin

Președintele american a adoptat o poziție dură și față de președintele rus Vladimir Putin, sugerând că acesta prelungește în mod inutil războiul și nu este serios privind discuțiile de pace.

„Putin ne spune o grămadă de prostii, dacă vreți să știți adevărul”, a spus Trump în timpul ședinței de cabinet de marți. „Este foarte drăguț tot timpul, dar se dovedește că sunt vorbe goale”

Pentagonul anunță reluarea livrărilor către Ucraina

Suspendarea livrărilor de arme anunțată săptămâna trecută a afectat transporturile de rachete Patriot, GMLRS ghidate de precizie, rachete Hellfire și cartușe Howitzer și multe altele, luând prin surprindere nu doar oficialii ucraineni și alți aliați, ci și pe legislatorii americani și alte părți ale administrației Trump, inclusiv Departamentul de Stat.

Pentagonul a declarat luni seară că, la indicațiile lui Trump, va relua livrările de arme către Ucraina „pentru a se asigura că ucrainenii se pot apăra în timp ce noi lucrăm pentru a asigura o pace durabilă și a ne asigura că masacrele încetează”. Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt Sean Parnell a adăugat că evaluarea transporturilor militare la nivel global continuă, ca parte a priorităților de apărare ale „America First”.

De asemenea, nu este clar ce arme vor fi trimise, deși Trump a spus că SUA vor ajuta Ucraina în principal cu arme defensive.

Marți, serviciile și comandamentele de luptă - instituțiile care conduc operațiunile militare americane în întreaga lume - încă trimiteau informații despre stocurile lor de muniții conducerii Pentagonului, a declarat un oficial american.

„Încă fac calculele, la propriu”, a spus oficialul.

Informațiile erau prezentate pe o diagramă cu semafoare — unde munițiile erau fie în stare roșie, galbenă, fie verde, similar cu diapozitivele care fuseseră create cu o săptămână înainte, a spus oficialul. Studiul anterior concluzionase că unele muniții puteau fi trimise în continuare în Ucraina — dar altele atingeau niveluri îngrijorătoare.

O imagine completă asupra numărului de muniții disponibile necesită timp, a spus oficialul, deoarece, deși rachetele Patriot, de exemplu, aparțin inițial Armatei, odată ce sunt solicitate și trimise unui comandament, cum ar fi Comandamentul Central al SUA, serviciul pierde vizibilitatea asupra acelor cifre din inventar.

Iuri Sak, consilier al ministerului ucrainean pentru industrii strategice, a declarat că este recunoscător că Trump „oferă ceva”. „În acest moment, nu este vorba despre cantitate. Este vorba despre disponibilitatea SUA de a continua să sprijine Ucraina. Cele câteva zile de pauză au provocat o cădere nervoasă pentru mulți aici, la Kiev.”

Sak a admis că numărul de noi rachete Patriot americane care vor fi trimise este „minuscul”. „Astăzi sunt 10. Mâine poate vor fi 20. Este un semn pozitiv, dar nu este suficient pentru a ne apăra orașele”, a spus el.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 ALERTĂ PSD încearcă să „betoneze” sinecurile „păsărelelor” de partid?

2 Uite unul dintre motivele pentru care PSD se prăbușește în sondaje!

3 Încă o dovadă că lucrurile au luat-o razna în Ro / Conducerea CEC, răsfățată cu salarii imense de până la 27.000 de euro lunar!

4 În premieră, PSD pierde controlul CCR după 33 de ani

5 La 52 de ani, Sofia Vergara pozează topless în Ibiza și i-a sucit mințile unui cuceritor din sportul mondial