Trump declară că un 'mic' număr de militari americani vor rămâne în Siria

Trump declară că un 'mic' număr de militari americani vor rămâne în Siria

Preşedintele american Donald Trump a declarat luni că un 'mic' număr de militari ai forţelor SUA vor rămâne în Siria, în contextul în care trupele părăsesc nord-estul ţării, aşa cum a fost prevăzut, transmite AFP.

Trump a precizat că aceşti soldaţi se află 'într-o parte total diferă a Siriei', în apropiere de Iordania şi de Israel, în timp ce alţii sunt desfăşuraţi pentru 'a proteja petrolul', adică în proximitatea Irakului.

Washingtonul anunţase la 13 octombrie retragerea din Siria a 1.000 de militari, cu excepţia celor aproximativ 150 poziţionaţi în mica garnizoană de la Al-Tanf, la frontiera cu Iordania.

O primă retragere de militari americani din nord-estul Siriei, din apropierea graniţei cu Turcia, a lăsat cale liberă ofensivei declanşate la 7 octombrie de Ankara împotriva luptătorilor kurzi din Forţele Democratice Siriene (FDS).

'Am spus întotdeauna ''dacă mergem, să păstrăm petrolul''', a declarat luni Trump la Casa Albă. SUA ar putea 'să trimită poate una din marile (lor) companii petroliere pentru a face lucrurile corect', a sugerat el.

Ideea a fost însă respinsă rapid de fostul emisar special al Casei Albe pe lângă coaliţia antijihadistă, Brett McGurk, care a subliniat că acest lucru ar fi 'ilegal'.

'Nu putem exploata aceste resurse petroliere, dacă nu vrem să devenim contrabandişti', a afirmat fostul diplomat, care a demisionat din funcţie în decembrie 2018, atunci când Trump a evocat pentru prima dată o retragere din Siria.

Petrolul sirian aparţine unei companii petroliere publice, 'fie că vrem sau nu', a amintit McGurk.

'Aceasta nu înseamnă că FDS nu îl pot exploata şi extrage veniturile, dar este contrabandă', a menţionat el.

Luni, aflat la Kabul, ministrul american al apărării Mark Esper a dat de asemenea de înţeles că SUA ar putea lăsa o forţă în Siria pentru a securiza câmpurile petrolifere de acolo.

Potrivit lui Esper, retragerea trupelor americane va lua 'săptămâni, nu zile', iar forţele desfăşurate în nord-estul Siriei în apropierea câmpurilor de petrol 'nu vor fi vizate de faza actuală a retragerii'.

Ministrul a mai spus că îi revine să-i prezinte 'în timp util' preşedintelui diferite opţiuni privind această forţă.

Principalele câmpuri petrolifere siriene se află în regiunea Deir Ezzor, nu departe de frontiera cu Irak, ce pare încă sub controlul SUA, dar terenuri petrolifere mai mici se găsesc în nord-est, aproape de graniţa cu Turcia.

Potrivit lui Donald Trump, retragerea americană din Siria se desfăşoară 'foarte bine', el dezminţind că militarii americani sunt obligaţi să se retragă în grabă, distrugând echipamentele pe care le lasă în spate, pentru a nu cădea în mâini ostile.

'Până acum, niciun soldat american nu a pierdut nicio picătură de sânge. Nimeni nu a fost rănit, nimeni nu s-a tăiat la deget, nimic', a afirmat el.

'Noi i-am ajutat pe kurzi', a mai spus Trump, declarând din nou că aceştia 'nu sunt nişte îngeri'.

Ofensiva Ankarei împotriva kurzilor a fost suspendată începând de joi printr-un armistiţiu negociat de Washington, care expiră marţi, la ora 19.00 GMT. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...