Trump îi cere lui Erdogan să acţioneze pentru eliberarea pastorului american aflat în detenţie în Turcia

Trump îi cere lui Erdogan să acţioneze pentru eliberarea pastorului american aflat în detenţie în Turcia

Preşedintele american Donald Trump i-a cerut omologului său turc, Recep Tayyip Erdogan, eliberarea pastorului american a cărui detenţie în Turcia pentru acuzaţii de terorism şi spionaj a fost prelungită miercuri, transmite dpa.

"O ruşine totală că Turcia nu va elibera un respectat pastor, Andrew Brunson, din închisoare", a scris Trump pe Twitter.

"El a fost ţinut ostatic prea mult timp. Erdogan ar trebui să facă ceva pentru eliberarea acestui minunat soţ şi tată creştin. El nu a făcut nimic rău, iar familia sa are nevoie de el", a adăugat liderul de la Casa Albă.

Potrivit Reuters, o instanţă din Turcia a decis miercuri să prelungească detenţia pastorului american, năruind astfel speranţele că ar putea fi eliberat pe parcursul procesului său în care este acuzat de terorism şi spionaj, un caz care a adâncit fisura din relaţia Washingtonului cu aliatul său din NATO.

Andrew Brunson, un pastor din Carolina de Nord, a fost arestat în octombrie 2016 la Izmir, unde locuia de mai bine de două decenii şi conducea o mică biserică protestantă.

Autorităţile turce îl acuză că a acţionat în contul reţelei predicatorului Fethullah Gülen - căruia Ankara îi impută responsabilitatea puciului eşuat din iulie 2016 -, precum şi al Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), ambele organizaţii considerate teroriste de Turcia.

Brunson, care respinge acuzaţiile, riscă până la 35 de ani de închisoare dacă va fi găsit vinovat. "Nu există nicio dovadă concretă împotriva mea. Ucenicii lui Iisus au suferit în numele lui, acum este rândul meu. Sunt nevinovat, resping toate aceste acuzaţii", a spus pastorul în faţa instanţei, mărturisind că îi este greu să stea în detenţie departe de soţie şi copii.

O nouă şedinţă în acest caz este preconizată pentru 12 octombrie.

Lira turcească a pierdut teren în faţa dolarului imediat după decizia instanţei de miercuri, reflectând îngrijorările investitorilor legate de tensiunile cu Statele Unite.

În aprilie, în deschiderea procesului, pastorul american a respins toate acuzaţiile care i se aduc, după care a izbucnit în lacrimi. ''Nu am făcut nimic împotriva Turciei. Dimpotrivă, iubesc Turcia, mă rog pentru ea de 25 de ani'', a declarat pastorul Andrew Brunson, citat de AFP.

Cazul a reaprins tensiunile între Turcia şi SUA, doi aliaţi în cadrul NATO ale căror relaţii traversează turbulenţe în ultimii doi ani, mai ales din cauza dezacordurilor legate de Siria.

După plasarea în detenţie a pastorului, Donald Trump a scris pe Twitter că nu există ''niciun motiv'' ca pastorul să fie urmărit în justiţie.

Ministrul turc de externe, Mevlüt Cavusoglu, a apărat, în luna mai, legitimitatea procesului. ''Ei spun că guvernul nostru ar trebui să-l elibereze. Dar ţine asta de resortul meu? Este o decizie care aparţine justiţiei'', a declarat Cavusoglu într-un interviu pentru postul CNN-Türk.

În septembrie 2017, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a evocat ideea schimbării pastorului Brunson contra predicatorului Gülen, care trăieşte în exil în Statele Unite, o ofertă respinsă de Washington. AGERPRES/ (AS - editor: Vicenţiu Purcărea, editor online: Gabriela Badea)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Guvernul pune piciorul în prag și vine cu proiecte pentru eliminarea haosului produs de ANRE / Până la ce dată v…

2 ULTIMA ORĂ Cel mai mare furnizor de energie electrică schimbă regulile încheierii contractului în piaţa liberă

3 BREAKING Comisia Europeană refuză toate propunerile din Inițiativa cetățenească (Minority SafePack) privind mi…

4 DOCUMENT ANRE încearcă să dreagă busuiocul după ce Guvernul a anunțat că intervine în scandalul liberalizării …

5 Prima bombă în PSD! Dan Voiculescu și-a pus cârpele să demisioneze din partid și își face „grupare parlamentar…