Trump iniţiază procesul de a declara Brazilia drept aliat major non-NATO

Trump iniţiază procesul de a declara Brazilia drept aliat major non-NATO

Statele Unite vor desemna Brazilia drept aliat major non-NATO, a declarat miercuri preşedintele american Donald Trump, potrivit DPA şi EFE.

"Iau această decizie ca recunoaştere a angajamentelor recente ale guvernului Braziliei de a spori cooperarea în domeniul apărării cu Statele Unite şi ca recunoaştere a propriului nostru interes naţional în aprofundarea coordonării noastre în privinţa apărării cu Brazilia", a precizat Trump într-un mesaj către Congres, citat într-un comunicat al Casei Albe.

Când preşedintele brazilian Jair Bolsonaro s-a aflat în vizită la Washington în martie, Trump a spus că ar putea chiar susţine aderarea Braziliei la Alianţa Nord-Atlantică.

Bolsonaro, care a fost supranumit 'Donald Trump al Braziliei' în timpul campaniei sale electorale de anul trecut, şi preşedintele american sunt amândoi văzuţi ca populişti de dreapta.

După ce Bolsonaro şi-a preluat funcţia la 1 ianuarie, cele două puteri de pe continentul american au încercat să îşi dezvoltare legăturile comerciale şi în alte domenii.

Desemnarea Braziliei ca aliat major non-NATO ar urma să acorde acestei ţări un acces mai mare la achiziţiile de arme şi echipamente americane. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...