Trump l-a sunat mai întâi pe Zelenski. O convorbire telefonică între președintele american și Putin este în curs

Trump l-a sunat mai întâi pe Zelenski. O convorbire telefonică între președintele american și Putin este în curs

Președintele american Donald Trump a început negocierile privind un armistițiu în Ucraina, luni, sunându-l mai întâi pe Volodimir Zelenski și apoi pe Vladimir Putin, relatează Ukrainska Pravda, citând o sursă din serviciul de presă al Președintelui Ucrainei.

Donald Trump si Vladimir Putin FOTO AFP

Donald Trump si Vladimir Putin FOTO AFP

Inițial, într-o primă fază a demersului diplomatic, Trump trebuia să aibă o discuție cu Putin, dar Trump a decis să înceapă cu partea ucraineană.

Convorbirea telefonică între Trump și Putin este în curs, a anunțat Casa Albă.

Reuters a relatat că discuția a început la ora 17:39, ora Kievului.

Pe 17 mai, după primele negocieri directe de pace la Istanbul între Moscova și Kiev, în urma cărora părțile nu s-au înțeles în privința unui armistițiu, Trump a anunțat că îl va suna pe Putin luni, 19 mai, urmând ca ulterior să vorbească cu Zelenski și aliații din NATO.

„Sperăm că va fi o zi productivă, că va avea loc un armistițiu și că acest război foarte violent - un război care nu ar fi trebuit să aibă loc niciodată - se va încheia”, a scris Trump pe Truth Social pe 17 mai.

Trump este „frustrat” atât de Rusia, cât şi de Ucraina, înaintea unor convorbiri separate cu omologii săi rus şi ucrainean, a relatat The Associated Press, citând-o pe purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karoline Leavitt.

„El le-a spus clar ambelor părţi că vrea să vadă o rezolvare paşnică şi un armistiţiu cât mai rapid”, le-a spus aceasta luni jurnaliştilor.

Leavitt a mai spus că este convinsă că Trump „ar fi cu siguranță deschis” la o întâlnire cu Putin, dar „să vedem cum va decurge convorbirea de astăzi”.

„Subiectele apelului telefinic vor fi oprirea «băii de sânge» care ucide, în medie, peste 5.000 de soldați ruși și ucraineni pe săptămână și comerțul”, a scris Trump într-o postare pe rețeaua sa de socializare, sâmbătă.

„Conversația este importantă, având în vedere discuțiile care au avut loc la Istanbul”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de Tass.

„Am spus deja tot ce am putut despre discuții, care sunt principalele puncte ale poziției noastre”, a spus el. „Vom aștepta și vom transmite cel mai bun mesaj posibil, pe baza rezultatelor conversației.”

Vicepreședintele american JD Vance a admis luni că există un „impas” în ceea ce privește armistițiu în Ucraina, adăugând că „este nevoie de doi pentru a dansa tango. Știu că [Trump] este dispus să facă asta, dar dacă Rusia nu este dispusă să facă asta, atunci în cele din urmă vom spune pur și simplu că acesta nu este războiul nostru”.

Amenințările repetate ale lui Trump cu noi sancțiuni împotriva Rusiei nu au reușit până acum să stimuleze nicio schimbare notabilă în obiectivele de război ale Moscovei - care, conform declarațiilor publice ale oficialilor, includ cedarea celor patru regiuni - pe care forțele rusești nu le controlează pe deplin - plus Crimeea, precum și blocarea permanentă aaderării Kievului la NATO.

Putin a declarat duminică că orice acord de pace cu Ucraina ar trebui „să elimine cauzele care au declanșat această criză” și „să garanteze securitatea Rusiei”.

Zelenski a declarat că rezultatul tangibil al discuțiilor, la care Rusia a trimis diplomați de rang inferior, a fost un acord de schimb a câte 1.000 de prizonieri de război (POW). Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a început deja pașii preliminari pentru facilitarea transferului.

„Delegația ucraineană a reușit să mențină conversația într-un cadru decent. Toate tentativele de amenințări rusești au fost respinse”, a adăugat Zelenski.

„Ucraina insistă asupra necesității unui armistițiu complet și necondiționat pentru a salva vieți omenești și pentru a oferi baza necesară pentru diplomație.”

Ucraina a acceptat în martie un armistițiu necondiționat de 30 de zile, propus de SUA, și a reiterat că rămâne deschisă unei întâlniri la nivel de lideri pentru a aborda probleme cheie.

„Suntem pregătiți pentru asta. Ucraina nu se teme de negocieri directe cu Rusia”, a adăugat Zelenski.

De asemenea, el a anunțat formarea unui „grup național de negociere permanent și extins” prin care Ucraina să colaboreze cu partenerii internaționali, cărora le-a mulțumit pentru sprijinul acordat.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 LIVE Alegeri prezidențiale 2025, turul 2 / Ritmul de vot începe să scadă, mai ales în diaspora / Au început speculațiile privind câștigătorul

2 ALERTĂ Avem un nou președinte: Nicușor Dan! / Numărătoarea voturilor confirmă exit-poll-urile!

3 BREAKING Câteva date concrete despre ce se întâmplă la urne / Se pare că s-a cristalizat un trend pro Nicușor Dan, dar s-ar putea să fie prea târziu...

4 BREAKING Simion a aflat vineri dimineața, din propriile sondaje, că va pierde

5 BREAKING Nicușor Dan va fi dat câștigător în exit-poll-uri!