Trump, mai bine cotat în sondaje față de rivalii republicani, după publicarea fotografiei sale judiciare

Trump, mai bine cotat în sondaje față de rivalii republicani, după publicarea fotografiei sale judiciare

Fostul președinte al SUA a înregistrat creșteri în sondaje și strângeri de fonduri, cu fiecare rechizitoriu din acest an.

Fotografia judiciară a lui Donald Trump FOTO AFP

Donald Trump și-a extins avantajul față de rivalii săi republican i, într-o serie de sondaje, efectuate de la lansarea fotografiei din comitatul Fulton, după ce s-a predat sub acuzația că ar fi conspirat pentru a submina alegerile din 2020 din Georgia. Totodată, a fost înregistrată și absența sa de la prima dezbatere primară a Partidului Republican (GOP), notează The Guardian.

Fostul președinte al SUA a avut avantaje majore, în general, în sondajele de campannie, realizate recent pentru campania lui Trump și pentru Morning Consult. Donald Trump în fața principalului său adversar, guvernatorul Ron DeSantis din Florida, atât în cursa globală, în confruntările directe, cât și în ceea ce privește cota de popularitate.

Trump a înregistrat o creștere a sondajelor și a strângerii de fonduri cu fiecare rechizitoriu din acest an – în cazul spălării de bani din New York, în cazul documentelor clasificate din Florida și în cazul subversiunii electorale federale, din 2020 de la Washington.

Acest fapt sugerează, de asemenea, că unele dintre principalele argumente ale campaniei lui DeSantis - că el are șanse mai mari de a fi ales decât Trump - nu au reușit să convingă posibilii alegători republicani, chiar și după ce a avut ocazia să se afirme săptămâna trecută, în absența lui Trump, pe scena dezbaterilor.

Sondajele, comandate și promovate de campania lui Trump, în zilele de după predarea sa în închisoarea comitatului Fulton sugerează că publicarea fotografiei sale de la arestare, care a subliniat pericolul juridic în care se află și faptul că a lipsit de la prima dezbatere a candidaților republicani, nu l-au slăbit în ochii posibililor alegători.

În total, Trump a obținut un procent de 58% în sondaje, comparativ cu DeSantis, care a avut 13%, în rândul a aproximativ 2.700 de posibili alegători republicani, chestionați de Coefficient, extinzându-și avantajul cu trei puncte, de la începutul lunii. Niciun alt candidat nu a depășit 10%.

Sondajul de campanie a lui Trump a fost în concordanță cu sondajul Morning Consult, care a constatat că avansul lui Trump nu a fost afectat imediat după publicarea fotografiei sale de la arestare și după prima dezbatere a candidaților republicani.

Sondajul a arătat că și în cazul în care toți ceilalți candidați s-ar retrage pentru a forma o opoziție unită împotriva lui Trump, fostul președinte ar câștiga în confruntarea cu DeSantis, într-un raport aproape de doi la unu: 62% la 23%.

Este demn de menționat că, în zilele de după predarea lui Trump în comitatul Fulton, procentul alegătorilor care credeau că Trump este vinovat a scăzut cu 11%, în timp ce procentul celor care credeau că Trump este victima unei încercări de a-l împiedica să candidez e la președinție a rămas la 74%.

Rezultatele sondajului cu mai puțin de șase luni înainte de prima confruntare, din 2024, iar peisajul politic încă se poate schimba, pe măsură ce Trump petrece mai mult timp în sălile de judecată din întreaga țară și departe de campanie.

Luni, judecătorul federal care prezidează urmărirea penală specială a lui Trump pentru eforturile sale de a anula alegerile din 2020, a programat ca procesul să înceapă pe 4 martie 2024, cu o zi înainte de „Super Tuesday”, când 15 state sunt programate să organizeze alegeri primare.

Atât Trump, cât și DeSantis sunt priviți favorabil printre probabilii alegători republicani, 75% până la 62%. Cu toate acestea, gradul de aprobare pentru Trump este mai intens, 54% dintre aceștia având o opinie „foarte favorabilă” despre fostul președinte, în comparație cu 19%, pentru DeSantis.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?