Trump pe Twitter: China nu a reușit să ajute în problema Coreei de Nord

Trump pe Twitter: China nu a reușit să ajute în problema Coreei de Nord

Eforturile Chinei de a convinge Coreea de Nord să renunțe la programul de înarmare nucleară nu au reușit, a conchis președintele Statelor Unite, Donald Trump, care și-a difuzat opinia pe Twitter. "Deși apreciez enorm eforturile președintelui Xi [Jinping] și ale Chinei de a ajuta cu Coreea de Nord, n-a funcționat. Cel puțin știu că China a încercat", a scris Trump în rețeaua socială pe care o folosește frecvent.

Președintele SUA a făcut acest comentariu marți, în urma decesului studentului american Otto Warmbier , repatriat în comă de la Phenian după aproape un an și jumătate de detenție în Coreea de Nord , menționează Reuters.

Departamentul de Stat american a făcut răspunzător regimul nord-coreean de detenția nejustificată a lui Warmbier, condamnat la 15 ani de muncă silnică pentru furtul unui poster de propagandă dintr-un hotel din Phenian. Purtătoarea de cuvânt a diplomației de la Washington, Heather Nauert, a cerut Coreei de Nord să îi elibereze și pe ceilalți trei americani aflați încă în închisori în această țară.

În acest context, arată Reuters, este greu de apreciat dacă mesajul lui Trump indică o schimbare semnificativă a poziției Statelor Unite în privința mijloacelor de a pune capăt înarmării Coreei de Nord cu rachete și focoase nucleare. Este însă evident un element suplimentar de presiune înaintea dialogului pe teme de securitate pe care secretarul de stat american, Rex Tillerson, și șeful Pentagonului, James Mattis îl vor purta miercuri cu șeful diplomației de la Beijing, Yang Jiechi, și cu comandantul armatei chineze, generalul Fang Fenghui. Potrivit Departamentului de Stat, problema Coreei de Nord va fi pe agendă, care însă cuprinde și alte subiecte, cum ar fi pretențiile teritoriale din Marea Chinei de Sud și combaterea terorismului.

De cealaltă parte, Beijingul a dat un semn de bunăvoință în relațiile bilaterale. O sursă de la Casa Albă a confirmat pentru Reuters, sub rezerva anonimatului, o știre difuzată de Bloomberg News potrivit căreia fiica președintelui american, Ivanka Trump, și soțul ei, Jared Kushner, au fost invitați să viziteze China anul acesta. Cei doi sunt printre cei mai apropiați consilieri ai președintelui american. Ei au contribuit și la prima întâlnire a lui Donald Trump cu omologul său chinez, Xi Jinping, în aprilie.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…