Trump renunță deocamdată la ideea unui război comercial cu China, în schimbul colaborării acesteia în problema nord-coreeană

Trump renunță deocamdată la ideea unui război comercial cu China, în schimbul colaborării acesteia în problema nord-coreeană

Președintele american, Donald Trump, a salutat marți eforturile făcute de China pentru exercitarea de presiuni asupra Coreii de Nord și a sugerat că, în schimbul acestei cooperări, el a decis, cel puțin deocamdată, să renunța la un eventual război comercial cu guvernul de la Beijing, relatează AFP.

Vorbind la postul Fox News, Trump a spus că a 'dezvoltat o foarte bună relație' cu președintele chinez, Xi Jinping, în urma recentului lor summit desfășurat în Florida.

'Ce ar trebui să fac ? Să lansez un război comercial împotriva Chinei în timp ce ea se ocupă de o problemă foarte serioasă, cu Coreea de Nord ?', s-a întrebat președintele american. 'Eu tratez China cu respect, am un mare respect față de el (președintele Xi Jinping, n.r). Vom vedea ce va putea face', a continuat Trump.

În timpul campaniei electorale, el a acuzat China că își devalorizează artificial moneda pentru a-și stimula exporturile și a amenințat că, odată ajuns la Casa Albă, va institui taxe vamale asupra produselor importate din China.

Însă după summitul cu omologul său chinez, Trump și-a temperat tonul, iar administrația sa a anunțat oficial vineri că nu consideră că guvernul de la Beijing devalorizează artificial yuanul chinezesc.

Totuși, Trump a susținut în interviul acordat postului Fox News că de fapt nu și-a schimbat poziția. 'China încearcă să ne ajute. Nu știu dacă va reuși sau nu, dar pot eu să lansez declarații puternice despre comerț sau manipularea monedei împotriva cuiva care încearcă să ajute pentru a opri ceea ce ar putea fi o situație foarte rea ? Puteți înțelege acest lucru', a insistat președintele american.

În acest context el a salutat decizia luată de China pe 18 februarie privind suspendarea importurilor de cărbune din Coreea de Nord, măsură prin care Beijingul s-a conformat sancțiunilor ONU împotriva Coreii de Nord, decise în urma continuării de către Phenian a programelor nuclear și balistic.

Însă când a fost întrebat despre strategia sa militară față de Coreea de Nord, liderul de la Casa Albă nu a vrut să dezvăluie vreo informație. 'Nu pot spune dinainte ce fac sau ce gândesc (...) Sper că va fi pace, dar de mult timp vorbim cu acest domn' a răspuns Trump, făcând referire la președintele nord-coreean, Kim Jong-Un, despre care a spus mai departe că i-a păcălit pe președinții Bill Clinton et Barack Obama. 'S-au lăsat păcăliți de acest domn și acum vom vedea ce se va întâmpla', a conchis Donald Trump.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

4 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…