Trump și Lavrov, foarte mulțumiți de întrevederea lor; Putin se va întâlni cu Trump la Hamburg

Trump și Lavrov, foarte mulțumiți de întrevederea lor; Putin se va întâlni cu Trump la Hamburg

Președintele SUA, Donald Trump, a calificat drept 'foarte, foarte bună' întrevederea avută miercuri la Casa Albă cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, care a menționat la conferința de presă ulterioară discuțiilor că președintele american dorește relații 'pragmatice și reciproc avantajoase' între SUA și Rusia, el anunțând totodată că Trump și Putin vor avea o întâlnire cu prilejul summitului G20, informează agențiile AFP, Reuters și EFE.

Această întâlnire a fost prima pe care Trump a avut-o cu un responsabil rus de rang înalt de când a preluat mandatul de președinte și se desfășoară în contextul relațiilor tensionate dintre Washington și Moscova.

Se întâmplă foarte rar însă ca un ministru de externe sau orice alt oficial care nu este șef de stat sau de guvern să fie primit de președintele american în Biroul Oval.

'Cred că vom face lucruri foarte bune în Siria, lucrurile se mișcă, este ceva foarte pozitiv', a spus Trump în fața presei, după ce oficialul rus a părăsit Casa Albă. 'Am avut o foarte, foarte bună întâlnire cu Lavrov', a adăugat el, în prezența fostului secretar de stat Henry Kissinger, ajuns la vârsta de 93 de ani.
Ulterior, Casa Albă a emis un comunicat în care menționează că Trump i-a transmis lui Lavrov că Rusia trebuie să țină în frâu regimul președintelui sirian Bashar al-Assad și de asemenea Iranul, pentru a se reuși soluționarea conflictului sirian, iar Rusia și SUA să coopereze în acest scop.

La rândul său, șeful diplomației ruse a spus, într-o conferință de presă organizată după întrevederea cu Trump, că acesta din urmă este favorabil unor relații 'pragmatice și reciproc avantajoase' cu Rusia, iar atât Washingtonul, cât și Moscova sunt deschise negocierilor și cooperării în chestiuni precum soluționarea conflictului sirian.

Cât despre imixtiunea Rusiei în politica internă americană, Lavrov a calificat aceste acuzații drept 'ficțiune'. 'În ceea ce privește discuțiile și tevatura despre relațiile noastre și despre această ficțiune conform căreia noi conducem politica internă (a SUA), evident că observăm acest context anormal în care se dezvoltă relațiile noastre', a spus șeful diplomației ruse, făcând referire la acuzațiile privind amestecul Rusiei în alegerile prezidențiale americane.

Serghei Lavrov a anunțat cu acest prilej că președinții Donald Trump și Vladimir Putin vor avea o întâlnire la summitul G20, care se va desfășura în luna iulie la Hamburg (nordul Germaniei).

Pe de altă parte, Lavrov i-a descris pe politicienii care alcătuiesc administrația președintelui Trump — și inclusiv pe acesta — ca fiind 'oameni de acțiune' și a apreciat că acum dialogul dintre Washington și Moscova nu mai este marcat de 'ideologizarea caracteristică administrației Barack Obama'.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Atamanul și-a părăsit calul și nevasta pentru aventură, dar s-a întors acasă corect”

2 Cruzime fără margini a comandanților ruși

3 Data morții lui Putin, prezisă de un medium rus. Mai mult, a descris și modul în care va sfârși

4 Peste 100 de soldaţi ai Gărzii Naționale a Rusiei, armata privată a lui Vladimir Putin, concediați după ce au refuzat să lupte ăn Ucraina!

5 Alertă în lumea interlopă! Se pregătește răzbunarea morții lui Emi Pian, șeful clanului Duduienilor?