Trump va impune un cod strict de conduită ce interzice angajaților Administrației sale să lucreze pentru grupurile de lobby

Președintele ales al SUA, Donald Trump, va impune un cod de conduită foarte strict prin care va interzice membrilor Administrației sale să desfășoare activități de lobby după ce vor părăsi funcția publică, a anunțat miercuri echipa sa de tranziție, transmite agenția EFE.

Măsura are ca obiectiv să-i descurajeze pe oficialii americani să valorifice experiența acumulată în cadrul Administrației pentru a colabora apoi cu grupurile de presiune, foarte numeroase la Washington. Aceste grupuri de lobby au fost de altfel unul dintre caii de bătaie ai lui Trump în campania electorală, el prezentându-le drept un element al "corupției" sistemului politic.

"Cheia pentru această Administrație va fi ca oamenii ce părăsesc guvernul să nu poată folosi această experiență pentru înavuțirea personală", a explicat purtătorul de cuvânt republican Sean Spicer.

Concret, cei vizați de această măsură nu vor putea să lucreze pentru societățile de lobby cel puțin cinci ani de la părăsirea funcției publice. În aceste condiții, există posibilitatea ca unii să nu mai fie tentați să se alăture echipei lui Trump.

Și președintele Obama a impus un cod de conduită restrictiv prin care a interzis angajaților Administrației sale să lucreze ca lobbyiști după ce au părăsit postul guvernamental. Însă interdicția nu include și activitățile de avocat, consultant sau consilier, o breșă de care mulți au profitat pentru a desfășura activități care de fapt au fost de lobby.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Cum se stă. Ultimele cifre și calcule din taberele principalelelor partide

2 Pronosticul și dezvăluirile de culise ale fugarului Rizea despre alegerile din București

3 Sindile, audiat la DNA! În vârstă de 42 de ani, șeful jandarmilor la represiunea din 10 august s-a pensionat p…

4 Se întoarce foaia? Gunoiul care l-a înregistrat pe Nicușor Dan, chemat de procurori cu înregistrările difuzate…

5 ULTIMA ORĂ Dorinel Umbrărescu va construi și drumul expres Brăila-Galați, după ce a câștigat contractul de 371…