
Tudor Chirilă intervine dur în scandalul Anastasiu: O imensă palmă pe obrazul tuturor celor care nu au dat șpagă
Activistul moral Tudor Chirilă, actor și cântăreț de excepție, a reacționat la scandalul momentului în care este implicat vicepremierul Dragoș Anastasiu, cerând public demisia acestuia și acuzând o relativizare periculoasă a moralei în spațiul public. În opinia artistului, cazul aduce în dezbatere în spațiul public tema plăților informale, fiind un moment oprtun de reflecție în societatea românescă.
„Când dai șpagă parcagiului în mod repetat, în ochii lui chestia asta ajunge să fie ‘legală’, chiar dacă nu e. Sau e cel puțin morală. (…) Și uite așa se perpetuează o relație bolnăvicioasă în care statul ca autoritate e fentat”, își începe Chirilă mesajul, făcând o paralelă între mită și obișnuința din societatea românescă de a accepta compromisuri.
Solistul trupei Vama, cunoscut pentru implicarea sa activă în diverse proteste și pentru luările de poziție publice, susține că Dragoș Anastasiu, deși legal protejat de statutul de denunțător, a încuviințat, tolerat sau facilitat darea de mită prin firmele sale, iar justificarea că 1așa erau vremurile” este nu doar insultătoare, ci profund nocivă.
„A spus că în afaceri nu se putea altfel. Practic asta era cutuma, fatalitatea. Dar ăsta e un afront, o imensă palma pe obrazul tuturor celor care nu au dat șpagă cu firmele lor, care și-au plătit taxele si care privesc descumpăniți și indignați cum se redefinește onestitatea in funcție de context. Justificarea șpăgii ca fatalitate a unui sistem disfuncțional e și jignitoare si periculoasă. Adică toți cei care nu au dat șpagă, care nu s-au conformat, au greșit? Și lor le promiți că vei reforma sistemul de sinecuri, vei eficientiza instituțiile statului, când tu accepți că, de fapt, nu s-a putut/ nu se poate altfel decât printr-o relație de tip corupție? ”, a scris Chirilă într-un amplu text pe contul său de Facebook.
Mai mult, actorul critică faptul că denunțarea faptei a venit după opt ani, perioadă în care afacerea a fost „pusă la adăpost”, și denunțul a fost făcut din interes, nu dintr-o revelație morală.
El consideră că legislația privind denunțătorii, care scapă de răspundere în schimbul colaborării cu procurorii, ar trebui revizuită: „It takes two for a tango. Tot de două părți e nevoie și pentru șpagă.”
„Nimeni nu e de neînlocuit”, a subliniat Chirilă, referindu-se la ideea că Guvernul poate găsi un vicepremier din mediul privat fără „bănuieli morale” în trecutul său profesional.
El a atras atenția, de asemenea, asupra altui caz controversat din Executiv: „Dacă Anastasiu n-a greșit legal, dar e imoral, n-ar trebui ca și condamnatul penal Marian Neacșu să elibereze postul de vicepremier? Numa’ zic.”
Chirilă a lansat și un apel direct către premierul Ilie Bolojan, care în opinia artistului, ar trebui să ceară el însuși ca oficialii să pună mai presus imaginea Guvernului decât locul lor în el, în caz contrar să fie demiși.
„Onestitatea și restabilirea încrederii oamenilor într-un guvern care ne cere tuturor să plătim pentru dezmățul de tip Ciolacu – (60 de miliarde cheltuiți din fondul de rezervă) care nu plătește în niciun fel pentru subminarea economiei naționale, că asta a făcut Ciolacu – nu se poate face cu oameni pentru care mita este o formă de a ține în viață un business”, a mai spus Chirilă.
Mesajul se încheie cu un îndemn la o dezbatere națională reală despre corupție și micile plăți informale.
„Și poate societatea noastră cu acest prilej reușește să profite și să pornească o dezbatere reală. Care mai e situația șpăgii pe la noi? Doctorii mai iau? Asistentele mai iau? Pe la permise cum stăm? Cât de curat e ANAF-ul de azi? Dar ANPC-ul? Magistrații sunt ok? Cetățenii rezolvă problemele cu plăți informale așa cum e definită șpaga în rapoartele OECD? Ar fi un moment bun să înțelegem că sistemul suntem toți, fiecare dintre noi. Și să încercăm să-l schimbăm. Nu de alta, dar economia informală e cam 30% din PIB”, a conchis Chirilă, care a apreciat și că președintele Nicușor Dan trebuie să comunice mai mult pe acest subiect.